15. marts 2012

Meddelelse Nr. 934

Fermenteret vådfoder med podekultur øger ikke produktiviteten

Fermentering af både korndelen og sojaskrå samt tilsætning af podekultur i vådfoder til slagtesvin forbedrede ikke produktionsresultaterne.

Slagtesvin fodret med vådfoder, hvor både korn og sojaskrå var fermenteret, og som var tilsat en podekultur, havde dårligere produktionsresultater end kontrolgruppen, der fik vådfoder med ikke-fermenteret korn og sojaskrå og uden brug af podekultur.

Det var forventet, at tilsætning af en podekultur (Bactocell fra Lallemand) ved fermentering af korn og sojaskrå ville medføre en stabil og god fermentering, høj foderoptagelse, høj tilvækst og god foderudnyttelse, men dette blev ikke opnået formodentlig på grund af en negativ effekt ved fermentering af sojaskrå. Det må derfor frarådes at fermentere sojaskrå i vådfoder til slagtesvin. Anvendelse af podekulturen Bactocell kunne ikke løse problemerne med dårlige produktionsresultater, når sojaskrå blev fermenteret sammen med korn.

Afprøvningen blev gennemført i en slagtesvinebesætning med hjemmeblandet vådfoder. Der indgik 31 hold i både kontrol- og forsøgsgruppen, i alt 1.221 grise pr. gruppe. Grisene var i forsøg fra cirka 31 kg og indtil slagtning ved cirka 104 kg.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/51 samt journalnr.: 3624-06-00009 og 3663-07-00002.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anni Øyan Pedersen, Marie Lybye Andersson

Udgivet: 15. marts 2012

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring