25. april 2012

Meddelelse Nr. 936

Avl forbedrer foderudnyttelsen

Avl for foderudnyttelse gavner foderudnyttelsen i en besætning. Et fald på 0,1 subindeks-point forbedrer foderudnyttelsen med 0,093 FEsv per kg tilvækst og reducerer omkostningerne og miljøbelastningen.

For at undersøge, om der er sammenhæng mellem subindekset (avlsværditallet) for foderforbrug målt på individniveau, som det sker i avlssystemet og foderforbrug målt på stiniveau, som det sker i produktionen, blev der gennemført et forsøg med Landrace-orner i en avlsbesætning. Forsøget viste, at avlen for reduceret foderforbrug i Landrace reducerede foderforbruget hos dyr i en besætning, hvor foderforbruget blev målt på flokniveau i stier med 20 grise per sti. Dermed bekræfter forsøget, at subindekset for foderforbrug, som er baseret på målinger på enkeltdyrsniveau, kan genfindes ved målinger på foderforbruget målt på stiniveau.

Stier med dyr, som i gennemsnit havde et lavt subindeks for foderforbrug, havde et lavere foderforbrug end stier med dyr, hvor det gennemsnitlige subindeks for foderforbrug var højt. Konkret betyder resultatet, at et fald på 0,1 subindeks-niveau reducerer foderforbruget med 0,093 FEsv per kg tilvækst. Gennemslaget for foderforbrug er derfor bestemt til 0,93, hvilket ikke var signifikant forskellig fra 1, som er fuldt gennemslag for avlsfremgangen i foderforbrug. Et fald på 0,1 subindeks-niveau betyder derfor, at der anvendes 169 g N og 43 g P mindre pr. slagtesvin, samt at udledningen af CO2 reduceres med 6,8 kg CO2-ækvivalenter.

TILSKUD

Projektet er gennemført med støtte af EU’s landdistriktsprogram under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, J. nr. 3663-07-00234.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Bjarne Nielsen, Søren Balder Bendtsen, Anders Vernersen

Udgivet: 25. april 2012

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Avl og genetik