8. maj 2012

Meddelelse Nr. 937

Pattegrises fysiske karakteristika – betydning for tilvækst

Pattegrisenes tilvækst var påvirket af et samspil mellem deres fødselsvægt og, hvorvidt og hvornår de blev flyttet i diegivningsperioden i et system med løse farende søer.

Resultaterne af enkeltdyrsvejninger af 2.554 pattegrise viste, at der var en vekselvirkning mellem grisenes fødselsvægt, og hvorvidt grisene blev ved soen, blev flyttet i forbindelse med kuldudjævning eller blev flyttet efter dag 1. Tilvæksten faldt for både små og store grise, der blev flyttet efter dag 1, men faldet i tilvækst var størst for de store grise. Den gennemsnitlige daglige tilvækst fremkom ved, at alle pattegrise blev vejet på individniveau ved fødsel og ved dag 26. Alle søer var løse fra indsættelse ca. 7 dage før forventet faring og frem til fravænning.

I farestier til løse farende og diegivende søer er der mulighed for, at pattegrisene opnår en højere tilvækst end i kassestier, fordi der er bedre plads ved yveret. Andre faktorer kan imidlertid også påvirke grisenes tilvækst, og det blev derfor undersøgt, hvorvidt pattegrises individuelle fysiske karakteristika påvirkede tilvæksten fra fødsel til fravænning.

Der indgik 3.402 grise fra 203 kuld i afprøvningen. Alle grise blev ved fødsel øremærket. Der blev registreret vægt, længde og køn samt karakteristika ved hovedets form og træk, idet det giver indikation af pattegrisens modenhed ved fødsel. Ud fra længde og vægt kunne der beregnes indekser for kropsbygning (body mass index og ponderal index). Alle flytninger af grise mellem søer og alle behandlinger med antibiotika blev desuden registreret. For søerne blev kuldnummer og kuldstørrelse registreret, og det blev noteret, om søerne havde fået faringshjælp, og hvorvidt soen på dag to havde rektaltemperatur over 38 °C. Ydermere blev drægtighedslængden beregnet.

Tilskud

Projektet er gennemført som en del af et specialeprojekt ved HERD, Centre for Herd-oriented, Education, Research and Development, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Projektet har fået tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/67 samt journalnr.: 3663-D-10-00458

 Logo med Støttet af Fødevareministeriet og EU

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Vivi Aarestrup Moustsen, Janni Hales Pedersen, Christian Fink Hansen

Udgivet: 8. maj 2012

Dyregruppe: Diegivende søer, Pattegrise

Fagområde: Stalde og Miljø