3. juli 2012

Meddelelse Nr. 943

Slutrapport for pigtracker: Langtrækkende RFID til nøjagtig og sikker identifikation og sporing af svin

Der er udviklet et nyt elektronisk øremærke baseret på anvendelse af UHF-RFID (radio frequency identification 867 MHz) til identifikation af grise. Der er opnået læseafstande på op til 2 m. med stationære læsere og op til 1 m. med håndholdte læsere.

Identifikation af grise foregår i dag primært som visuel aflæsning af prægede plastmærker. Anvendelse af elektronisk identifikation af grise har hidtil været begrænset til transponderfoderstationer. Elektronisk identifikation af husdyr er baseret på anvendelse af LF-RFID (low frequency dvs. 134,2 kHz radio frequency identification). I andre brancher anvendes i stigende grad UHF-RFID (867 MHz). Der er en række fordele ved denne frekvens, herunder primært evnen til at læse mange enheder på samme tid og evnen til at læse på afstand (op til mange meter afhængig af transponderstørrelse og læserenhed). Ingen af delene er muligt med LF-RFID. Der vil være oplagte fordele ved at opnå disse egenskaber i forbindelse med identifikation og styring i moderne svineproduktion.

I Pigtracker-projektet er der udviklet et elektronisk øremærke baseret på ovennævnte teknologi. Der er opstillet hardware og software i 5 avls-opformeringsbesætninger til håndtering af data fra de elektroniske øremærker. De elektroniske registreringer har bl.a. omfattet flytninger og grisens status (født, slagtet, solgt død). Flytninger er løbende registreret, således at systemet i sin helhed har kunnet fungere som et system til tracking (lokalisation) af grise fra fødsel til slagtning (Pigtracker). Alle data er løbende logget på en central server. Der er løbende øremærket mere end 10.000 grise i systemet.

Der er opnået læseaftande på op til 2 m. for de stationære læsere og op til 1 m. for de håndholdte læsere. Læsesikkerheden har generelt været meget høj i mange tilfælde 100 %. Læseevnen nedsættes ved urene mærker. Dette er mest udtalt ved de lange læseafstande. Det er endvidere en forudsætning for læsning, at der er fri luft mellem øremærket og læseren, da højfrekvente radiobølger ikke kan penetrere kropsvæv, som det er tilfældet med de lavfrekvente mærker. Der er endvidere etableret læsning af grisens ID på slagtelinien på et slagteri.

Datastandarden for det elektroniske øremærke følger EPC datastandarden. Resultaterne fra Pigtracker har bevirket, at anvendelse af UHF-RFID til elektronisk identifikation er under implementering i en række avls- og opformeringsbesætninger.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri gennem Innovationsloven og har projekt id.: VSP11/55.6 og journalnr.: 3412-08-02363

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Peter Baadsgaard

Udgivet: 3. juli 2012

Fagområde: Veterinært