11. juli 2012

Meddelelse Nr. 945

Test af rørfodringsautomater til slagtesvin

Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem fem forskellige rørfodringsautomater til slagtesvin. Alle automater opnåede vurderingen ”god” i funktionsbedømmelsen.

I én besætning blev fem forskellige fabrikater rørfodringsautomater til slagtesvin sammenlignet med hensyn til produktionsværdi (produktionsværdien blev beregnet på grundlag af daglig tilvækst, foderforbrug og kødprocent) og funktion (foderspild, justeringsvenlighed, indlæringsvenlighed, brodannelse, kagedannelse, rengøringsvenlighed, arbejdsmiljø, holdbarhed og slid). Grisene blev fodret med hjemmeblandet melfoder.

Der blev sat 1.088 grise i forsøg pr. fabrikat, fordelt på 32 gentagelser.

Følgende automater indgik i sammenligningen:

  • ErgoMat XL fra KJ Klimateknik A/S
  • FunkiMat - slagtesvin fra ACO Funki A/S
  • MaxiMat Porker fra Skiold A/S
  • TUBE-O-MAT VI+ fra Egebjerg International A/S
  • Vissingmat 100 med repos, Vissing Agro A/S

Der var ikke statistisk sikker forskel mellem automaterne med hensyn til produktionsværdien (DB).

Funktionsvurderingen blev sammenvejet i et funktionsindeks for hver automat. De forhold, der betød mest for produktionsøkonomien og grisenes mulighed for at betjene automaten, blev vægtet højest. Alle automater opnåede et samlet funktionsindeks på tre stjerner ud af fire mulige ved bedømmelsen (vurdering = god).

Der blev observeret et begrænset foderspild og der forekom ingen brodannelse i de afprøvede automater.

Der blev observeret kagedannelse i alle automater. Kagedannelsen havde ikke konsekvenser for hverken automaternes funktion eller grisenes sundhed.

Risikoen for foderrester i drikkekarrene i Ergomat XL var begrænset. Skalaen på justeringshåndtaget kunne ikke aflæses fra gangen men kun fra den ene sti. Grisene havde let ved at betjene automaten og den var let at tømme og rengøre. Der samlede sig støv på automatens låg.

Der var også begrænset risiko for foderrester i drikkekarrene i FunkiMat. Håndtaget var let at justere og kunne justeres og aflæses fra begge stier og indstillingen kunne ses fra inspektionsgangen. Den kunne indstilles til at håndtere henholdsvis melfoder og pelleteret foder. Det tog længere tid for grisene at lære at betjene FunkiMat, end det gjorde for de øvrige automater. Automaten skulle adskilles, hvis den skulle rengøres grundigt. Inspektionslåget kunne stå selv, åbningen var i en god arbejdshøjde og låget var skråt således at støv kun i mindre grad samledes på låget.

MaxiMat Porker kunne der forekomme opblødt foder i drikkekarrene. Håndtaget var let at justere og kunne justeres og aflæses fra begge stier, såvel som fra inspektionsgangen. Grisene havde let ved at betjene automaten. Automaten var let at tømme for foder, men den var vanskelig at rengøre i toppen af låget. Der kunne samle sig støv på automatens låg. Konstruktionen af Maximat Porker måtte ændres, da en gevindstang på én af automaterne knækkede.

TUBE-O-MAT VI+ kunne der forekomme opblødt foder i drikkekarrene. Håndtaget var let at justere og kunne justeres og aflæses fra begge stier såvel som fra inspektionsgangen. Grisene havde let ved at betjene automaten. Automaten skulle adskilles, hvis den skulle rengøres grundigt. Inspektionslåget kunne stå selv, åbningen var i en god arbejdshøjde og lågets udformning bevirkede, at støv kun i mindre grad samledes på låget. Der manglede skruer til fastgørelse af låget. Skruerne er nu påført LOCKTITE for at hindre at de falder af.

Der var begrænset forekomst af foderrester i drikkekarrene i Vissingmat 100. Grisene trådte op i automatens krybbe. Skalaen på justeringshåndtaget kunne ikke aflæses fra gangen, men kun fra den ene sti. Grisene havde let ved at betjene automaten, og den var let at tømme og rengøre. Der samlede sig støv på automatens låg.


Figur 1: Fra venstre ses ErgoMat XL, FunkiMat, MaxiMat Porker, TUBE-O-MAT VI+ og Vissingmat 100.

Støtte af Fødevareministeret og EU

tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP/09/10/51samt journalnr.: 3663-D-09-00354


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Torben Jensen, Louise Oxholm, Jane Rasmussen

Udgivet: 11. juli 2012

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø