18. juli 2012

Meddelelse Nr. 948

Benzoesyre reducerede ammoniak- og lugtemissionen fra slagtesvin

Tilsætning af 1 % benzoesyre til foderet reducerede lugtemissionen med 17 pct. og ammoniakemissionen pr. gris med 14 pct. Det gav ikke yderligere effekt på lugtemissionen at kombinere 1 % benzoesyre med et lavt svovlindhold i foderet.

Afprøvningen viste, at tilsætning af 1 % benzoesyre til foderet reducerede lugtemissionen statistisk sikkert med 17 pct. Lugtemissionen blev ikke yderligere reduceret, når 1 % benzoesyre blev tilsat i kombination med et lavt svovlindhold i foderet.

Koncentrationen af svovlbrinte blev målt i forbindelse med lugtmålingerne, da en mindre emission af svovlbrinte forventes at være en af årsagerne til benzoesyrens effekt på lugt. Men der blev ikke fundet statistisk sikker forskel på svovlbrinteemissionen, når foderet blev tilsat 1 % benzoesyre. Svovlbrinteemissionen pr. gris pr. time blev dog statistisk sikkert reduceret med 25 pct., når 1 % benzoesyre blev tilsat i kombination med et lavt svovlindhold i foderet.
 
Ammoniakemissionen pr. gris pr. time blev statistisk sikkert reduceret med 8 pct., når foderet var tilsat 1 % benzoesyre. Omregnet til ammoniakemission pr. produceret gris fra 32 til 107 kg gav det 14 pct. reduceret ammoniakemission, når der var korrigeret for foderudnyttelse, forskel i kødprocent og forskel i råproteinindhold i foderet. Den større ammoniakreduktion pr. produceret gris i forhold til ammoniakreduktion pr. gris pr. time skyldes en højere daglig tilvækst, når foderet var tilsat benzoesyre.

Afprøvningen blev foretaget i seks ens staldsektioner med hver 32 stipladser til slagtesvin. Målingerne blev foretaget på i alt seks hold grise (tre produktionsrunder á to hold) og der indgik i alt 576 grise i afprøvningen.

Tilskud

Projektet har fået støtte fra svineafgiftsfonden samt fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har projekt ID: VSP 09/10/63, samt journalnr. 3663-D-09-00365

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Michael Holm

Udgivet: 18. juli 2012

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring