25. juli 2012

Meddelelse Nr. 949

Rapskage til smågrise - forskellig procesbehandling og sort

Traditionel rapskage kan bruges med 8 pct. i fravænningsfoder og 15 pct. i smågrisefoder, uden at det påvirker produktiviteten negativt. Fodring med raps gav forstørret skjoldbruskkirtel og lever.

Rapskage presset ved lav temperatur gav lavere produktionsværdi end traditionelt presset rapskage, men derudover var der ikke forskel i produktiviteten imellem grupperne. Smågrise er ikke så følsomme overfor brug af raps i foderet som tidligere antaget, idet produktiviteten ikke blev påvirket, når de fik 8 pct. rapskage i fravænningsfoderet og 15 pct. rapskage i smågrisefoderet.

I denne afprøvning blev fem forskellige rapsprodukter med variation i sorter og procesbehandlinger testet i smågrisefoder. Der indgik følgende rapsprodukter i foderblandingerne:

Gruppe  6 
Rapssort  Lioness  Lioness  Excalibur  Lioness  Lioness  Kontrol med sojaprotein 
Glucosinolatindhold i rapskage Lav  Lav  Høj  Lav  Lav 
Procesbehandling  Lav temp.  Høj temp.  Høj temp.  Koldpresset  Koldpresset / delvist afskallet  -

 

Indledningsvist blev de forskellige rapspartier analyseret for at finde rapsfrø med højt og lavt glucosinolatindhold. Efterfølgende blev der fremstillet rapskager ved forskellige processer. De indledende analyser af rapsprodukterne viste, at der var forskel i indholdet af råfedt, FEsv og lysin, samt i indholdet af glucosinolater. Resultaterne fra næringsstofanalyserne indgik i foderoptimeringerne. Det er relevant at tage hensyn til variationerne i næringsstofindhold, når der optimeres foder med rapsprodukter, for at sikre en optimal sammensætning af næringsstoffer i foderet.  

Glucosinolatindholdet i rapskagerne var 10 eller 23 µmol pr. gram rapskage afhængigt af sort. Indholdet af 4-hydroxy-glucobrassicin er et udtryk for, hvor stor en grad af varmebehandling, rapsen har været udsat for, og dermed hvor stor en del af glucosinolaterne, der er nedbrudt til skadelige produkter. Ved høj varmebehandling var indholdet af 4-hydroxy-glucobrassicin under de anbefalede 2 mikromol pr. gram, som indikerer varmebeskadigelse af rapskagen.

Tilskud

Projektet har fået tilskud under Innovationsloven fra Direktoratet for FødevareErhverv samt Videncenter for Svineproduktion og Svineafgiftsfonden. Projekt ID: DSP/09/52 Journal nr.: 3412-07-01960-03.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Hanne Maribo, Caroline Kold Nielsen, Cathrine Dyhr Sauer

Udgivet: 25. juli 2012