2. august 2012

Meddelelse Nr. 950

Sammenhæng mellem benvurdering ved 3-4 måneder samt efter første løbning og poltens holdbarhed

Vurdering af ben, klove og bevægelse hos 3-4 måneder gamle polte gav en meget lav frekvens af bemærkninger. For enkelte parametre blev polte med en bemærkning hyppigere udsat før første faring.

Ved undersøgelse af 17 parametre for bensundhed på 904 3-4 måneder gamle polte i én opformeringsbesætning blev der kun bemærket få afvigelser fra normale forhold. Kun observationer på forbenet så ud til at få betydning for, om polten nåede frem til første faring i en af de produktionsbesætninger, der modtog poltene.

I 15 af produktionsbesætningerne blev 321 gylte vurderet efter løbning. Ved denne benvurdering var der betydeligt flere observationer, der afveg fra det normale i forhold til benvurderingen ved 3-4 måneder. Via besætningernes data til Effektivitetskontrol blev der registreret en faring, en fravænning og en efterfølgende løbning for 175 af disse gylte. Her betød observation af små inderklove, at statistisk sikkert færre polte blev løbet igen. Det er ikke klart, om små inderklove i sig selv medførte halthed eller dårlig gang, så gyltene blev udsat, eller om personalet i besætningerne valgte at udsætte poltene på grund af de små inderklove, i forventning om at små inderklove har negativ effekt på dyrenes velfærd og produktion.

Benlidelser er en hyppig udsætterårsag for polte fra fødsel og frem til første faring. Afprøvningen skulle afklare, hvilke bemærkninger til poltenes ben, der kan have betydning for, om polten blev i besætningen frem til henholdsvis første faring, eller om polten blev løbet igen efter første fravænning. Der blev undersøgt 17 parametre for hver polt. En observation af en parameter (fx forben set fra siden) kunne resultere i flere bemærkninger (fx ”Intet”, ”Stejle forben”, Bløde koder” og ”Krogede forben”). Et statistisk sikkert resultat for bensundheden ved en specifik bemærkning kan enten skyldes, at der indgik mange variable, at poltene blev udsat, hvis variablen var med i besætningens udsætterkriterier, eller fordi variablen reelt senere medførte benproblemer. Derfor må resultater i denne afprøvning ikke overvurderes, men kan benyttes ved design af fremtidige afprøvninger.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP/09/10/53 samt journalnr.: 3663-D-08-00311

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Flemming Thorup

Udgivet: 2. august 2012

Dyregruppe: Smågrise, Polte, Søer

Fagområde: Reproduktion