24. september 2012

Meddelelse Nr. 951

Gulvkøling i farestier med so i boks

Gulvkøling i farestier med so i boks havde ikke effekt på antal fravænnede grise/kuld, kuldvægt eller soens foderoptagelse. Der var for tynde søer, positiv effekt på skuldersår i én af to besætninger. Eventuel køling bør ske med andre metoder.

Der var ingen effekt af gulvkøling i farestier med so i boks med hensyn til antal fravænnede grise pr. kuld eller kuldvægt ved fravænning. Der var heller ikke forskel i søernes foder- eller vandoptagelse.

I den ene besætning (A) var der samme forekomst af skuldersår uanset, om der var gulvkøling eller ikke. I den anden besætning (B) resulterede gulvkølingen i en statistisk sikkert lavere forekomst af skuldersår. Effekten kom dog kun til udtryk for søer i dårligt huld. Forekomsten af skuldersår var meget lavt i besætningen. Søer, der var i godt huld ved fravænning, havde generelt ikke skuldersår, uanset om de var i stier med eller uden gulvkøling.

Der var ikke statistisk opgørelse af stihygiejnen på gulvet, men rådata indikerede en lidt ringere hygiejne i stier med gulvkøling.

Kølerørene var indstøbt i betongulvet under søerne, og gulvkølingen var aktiveret i hele perioden fra indsættelse til fravænning. Der blev, som gennemsnit for hele forsøgsperioden kølet med 70 W pr. faresti i besætning A og 115 W pr. faresti i besætning B.

Der var store udfordringer med såvel dimensionering som drift af køleanlægget. I lyset af, at der ikke kunne opnås effekt af gulvkøling – ved den givne køleeffekt – kan det ikke på nuværende tidspunkt anbefales at etablere gulvkøling. Der var væsentlig forskel på køleeffekten afhængig af konstruktionen. Hvis man etablerer gulvkøling anbefales, at køleslangerne indstøbes direkte i gulvet frem for en løsning med indstøbte rør, hvor selve køleslangerne føres igennem, efter at gulvelementerne er lagt.

tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har Projekt ID: 09/10/70 samt journalnr.: 3663-D-07-00226

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen, Thomas Ladegaard Jensen

Udgivet: 24. september 2012

Dyregruppe: Diegivende søer

Fagområde: Stalde og Miljø