4. december 2012

Meddelelse Nr. 953

Forsuringsanlæg og luftrensning i drift

I perioden 2002-2009 blev der installeret forsuring og luftrensning i 112 danske svinebesætninger. Driften af disse anlæg blev undersøgt ved telefonisk henvendelse til 27 besætninger. Efterfølgende blev der foretaget målinger i 17 besætninger.

Miljøteknologierne luftrensning og gylleforsuring blev vurderet i slagtesvinestalde med hensyn til deres funktion efter flere års drift. Samtidig blev omfanget af udgifter til vedligehold, service og reparation fastlagt. Målingerne blev foretaget på anlæggene i 2009, mens omkostninger til service og vedligehold blev fastlagt i 2010/2011.

For luftrensning blev der målt en ammoniakreduktion i 9 ud af 10 besætninger. Ved maksimal ventilationsydelse var den gennemsnitlige ammoniakkoncentrationen 4,6 ppm før filterelementerne og den gennemsnitlige reduktion var på 65 %.

For gylleforsuring viste alle anlægs kontrolpaneler, at gyllen var sluset tilbage med en pH-værdi på 5,5. Ved besøgene blev pH i gyllekummerne målt til gennemsnitligt 5,8 (95 % konfidensinterval: 5,6 – 6,0). Ammoniakkoncentrationen i ventilationsluften var numerisk højere i besætninger, hvor gyllens pH blev målt til at ligge over 5,8 end under 5,8. Forskellen i ammoniakkoncentrationerne ved de to pH-intervaller var dog ikke statistisk signifikant.

I perioden 2002-2009 blev der i Danmark installeret gylleforsuringsanlæg og luftrensere i hhv. 46 og 66 svinebesætninger. I løbet af sommeren 2009 blev i alt 27 besætninger kontaktet telefonisk, hvoraf 17 besætninger med luftrensere og forsuringsanlæg blev besøgt. De 7 resterende besætninger meddelte, at anlæggene ikke virkede. Besætningerne blev tilfældigt udvalgt blandt adresser, hvor der var blevet installeret miljøteknologier.

I forbindelse med afprøvningen fik besætningsejerne foretaget en række servicebesøg af leverandøren af miljøteknologien, uden omkostninger, for at vurdere driftsstabilitet og fastslå udgifter til nødvendig service og reparationer. Disse udgifter blev efterfølgende brugt til at vurdere de service- og vedligeholdelsesomkostninger der må påregnes ved anvendelse af disse teknologier for fremadrettet at sikre stabil drift af anlæggene. Samme data blev samtidig anvendt i forbindelse beregningen af de samlede omkostninger til luftrensning og gylleforsuring, ved udarbejdelsen af Miljøstyrelsens Teknologiblade vedrørende miljøteknologi til svinestalde. Omkostningerne til service og vedligehold ved forsuringsanlæg og delvis luftrensning, blev anslået til at udgøre hhv. 1,8 og 2,7 kr. pr. prod. slagtesvin for besætninger som producerer 18.000 slagtesvin pr år (500 DE).

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Karen Sørensen, Merete Lyngbye

Udgivet: 4. december 2012

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Stalde og Miljø