10. december 2012

Meddelelse Nr. 958

Separation af ajle og fast gødning med gødningsbånd

Separation af ajle og fast gødning i kombination med støbejernsspaltegulv reducerede emissionen af ammoniak med 31 % og lugt med 47 % i forhold til traditionel gyllekumme og betonspaltegulv.

I klimakamre på Aarhus Universitets forsøgsstation Rugballegaard blev følgende to forskellige gødningssystemer afprøvet:

Gruppe 1: Kontrol: Delvist fast gulv i lejearealet (67 % fast gulv), betonspaltegulv, gyllehåndtering med rørudslusningsanlæg
Gruppe 2: Forsøg: Delvist fast gulv i lejearealet (67 % fast gulv), støbejernsspaltegulv, separation af ajle og fæces med skråtstillet transportbånd med indbygget ajle rende.

Afprøvningen viste, at et gødningsbånd i kombination med støbejernsspaltegulv var i stand til at reducere koncentrationen og emissionen af både ammoniak og lugt. Emissionen af ammoniak blev reduceret med 31 % (p<0,001), mens lugtemissionen blev reduceret med 47 % (p<0,001) fra forsøgssektionen i forhold til kontrolsektionen. Afprøvningen giver imidlertid ikke noget svar på, om effekten skyldtes separation med gødningsbånd eller anvendelse af støbejernsspaltegulv i stedet for betonspaltegulv.

Gødningsbåndet var i stand til at separere fæces, urin, halmstrøelse og vandspild effektivt i to fraktioner, hhv. en fast, tørstofrig fiberfraktion og en tynd tørstoffattig ajlefraktion. Den faste fraktion udgjorde i gennemsnit 36 % af den samlede gødningsmængde og indeholdt hhv. 90 % af den samlede mængde tørstof og 88 % af den udskilte mængde fosfor.

Den opnåede masseseparering var imidlertid væsentlig ringere end konventionelle separeringsmetoder, hvor gyllen separeres uden for stalden. En høj separeringseffektivitet på gødningsmængden er en afgørende faktor for en rentabel udnyttelse af husdyrgødningen til biogasproduktion, de dette påvirker såvel transportomkostninger som biogasudbyttet.

TILSKUD

Projekt har fået tilskud fra Fødevareministeriets Vandmiljøplan III midler. Projektet har Projekt ID: DSP09/10/61 samt journalnr.: 3304-VMP-05-050-01.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Peter Kai, Poul Pedersen

Udgivet: 10. december 2012

Dyregruppe: Slagtesvin