5. februar 2013

Meddelelse Nr. 960

Econase XT har ingen effekt på produktiviteten hos slagtesvin

Tilsætning af enzymproduktet Econase XT til slagtesvinefoder med henholdsvis hvede eller rug som primær kornart forbedrer ikke foderudnyttelsen.

Slagtesvin, der fik foder tilsat det kulhydratspaltende enzym Econase XT havde ikke en bedre produktivitet end slagtesvin, der fik foder uden Econase XT. Det betød ligeledes ikke noget for effekten af tilsætning, om det var foder, som primært indeholdt hvede eller rug.

Effekten af tilsætning af Econase XT i foder til slagtesvin blev afprøvet i én besætning, hvor det blev tilsat til foder med et højt indhold af henholdsvis hvede eller rug. Produktet blev tilsat foderet med 100 g Econase XT pr. ton færdigfoder, svarende til en enzymaktivitet på 16.000 BXU pr. kg foder. Econase XT er godkendt i EU til anvendelse i smågrisefoder og slagtesvinefoder i en minimumdosis på 24.000 BXU pr. kg foder, men AB Vista ønsker at sætte denne dosis ned. Tilsætning af produktet blev sammenlignet med kontrolgrupper uden xylanase tilsat. Effekten blev målt på produktivitet hos slagtesvin.

Analyser af foderet viste, at der var god overensstemmelse mellem det beregnede og det analyserede indhold af næringsstoffer, og det tilsatte Econase XT havde den deklarerede enzymaktivitet.

Samlet viste afprøvningen, at der ikke var nogen gevinst ved at tilsætte Econase XT til slagtesvinefoderet i den anvendte dosis på 16.000 BXU pr. kg foder, idet produktionsværdien var ens for både kontrol- og forsøgsgrupperne. Det kan derfor ikke betale sig at tilsætte Econase XT til slagtesvinefoder i den testede dosis. Det vides ikke, om tilsætning af Econase XT i minimumsdosis på 24.000 BXU pr. kg foder ville give effekt på produktivitet.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 051-400830 samt journalnr.: 32101-U-12-00227.

 

Støtte fra Fødevareministeriet og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen, Marie Lybye Andersson

Udgivet: 5. februar 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring