13. marts 2013

Meddelelse Nr. 961

Socialisering af polte i relation til holdbarhed

Der blev ikke fundet en effekt af at socialisere polte blandt drægtige søer, på hvor mange af dyrene, der nåede frem til løbning til 3. kuld. Socialiserede polte blev som gylte hurtigere en del af gruppen af søer efter indsættelse i drægtighedsstien.

Der blev ikke fundet en effekt af at socialisere polte blandt drægtige søer, på hvor mange af dyrene, der nåede frem til løbning til 3. kuld.

Socialisering, hvor dyrene tilegnede sig sociale færdigheder gennem interaktion med andre dyr, havde effekt på liggeadfærden. Polte, der i perioden før inseminering, havde haft adgang til en sosti i drægtighedsstalden, blev som gylte hurtigere en del af gruppen af søer efter indsættelse i en dynamisk sosti i drægtighedsstalden. Det blev set, ved at færre af de socialiserede gylte lå på spaltegulvet. Samme effekt blev dog ikke set i en besætning med gylte, der i drægtighedsstalden blev opstaldet sammen med andre gylte i en dynamisk gyltesti.

Det er vigtigt at holde fokus på søer med lav placering i rangordenen, herunder de unge søer, så de ikke belastes unødigt i drægtighedsstalden. Sociale færdigheder er jævnfør litteraturen én af vejene til mindre stress og måske bedre produktionsresultater for det enkelte dyr. Hvis polte skal lære sociale færdigheder, skal socialiseringen målrettes det formål, den skal tjene, så grisene lærer at indgå i nye grupper eller omgås større artsfæller i rammer, der ligner det de møder som unge søer.

Formålet med afprøvningen var at undersøge, om brugen af vores viden om socialisering kunne føre til færre udsatte unge søer.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr. 065-400710 samt journalnr.: 3663-D-09-00368

 Støtte fra Fødevareministeriet og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Midtgaard Rasmussen

Udgivet: 13. marts 2013

Dyregruppe: Gylte, Polte, Søer

Fagområde: Stalde og Miljø