17. april 2013

Meddelelse Nr. 964

Højt indhold af rug giver dårlig produktivitet hos smågrise

Foder med 20 % rug skal være 4 kr. billigere pr. 100 kg for at give den samme produktionsøkonomi som foder med hvede.

Rug skal være 20 kr. billigere end hvede pr. 100 kg for at opnå samme økonomiske resultat som ved brug af foder til smågrise udelukkende med hvede.

Smågrise havde en statistisk sikker forringet produktionsværdi pr. stiplads pr. år i forhold til kontrolgruppen ved samme pris pr. FEsv, når indholdet af rug i smågrisefoderet var 40 eller 60 % i forhold til kontrolgruppen. Den lavere produktionsværdi skyldes både en lav foderoptagelse og daglig tilvækst ved højt indhold af rug i foderet. Ved 20 % rug i foder var der ingen statistisk sikker forskel i produktionsværdien i forhold til kontrolgruppen, men tilvækst og foderoptagelse var statistisk sikkert forringet.

Der blev fundet en lineær sammenhæng, som viste, at når indholdet af rug i foderet blev forøget med 10 % gav det et statistisk sikkert fald i den daglige tilvækst på 16 g pr. dag og en statistisk sikker forringelse af produktionsværdien på 18 kr. pr. stiplads pr. år.

Analyser af meldrøjer i det rug, der blev anvendt i afprøvningen viste, at indholdet var så lavt, at foderblandingerne med 60 % rug havde et totalt indhold af meldrøjer langt under den maksimalt tilrådelige dosis på 500 ppm. Analyser af alkylresorcinol viste, at rug og hvede havde nogenlunde det samme totale indhold.

Afprøvningen blev gennemført i én besætning, hvor stigende indhold af rug af sorten Kapitaen i foder til smågrise blev testet i vægtintervallet 9-30 kg. Alle foderblandinger indeholdt hvede og byg i forholdet 80:20 %, mens der for grupperne med rug var en stigende iblanding på henholdsvis 20, 40 og 60 % rug af hele foderblandingen. Der blev anvendt skåne-anbefalinger for indhold af protein og aminosyrer, og blandingerne var afbalanceret med aminosyrer og fedt ved samme energiindhold.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 052-300420 samt journalnr.: 32101-U-12-00227.

Logo Støtte af Fødevareministeriet og EU 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen, Marie Lybye Andersson

Udgivet: 17. april 2013

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring