17. maj 2013

Meddelelse Nr. 965

Validering af instrument til fuldautomatisk analyse af morfologi og morfometri for ornesæd

Afprøvningen har vist, at et instrument til automatisk vurdering af sædcellernes normale udseende og størrelse kan være et alternativ til måling af sædens morfologi.

Der er gennemført en afprøvning af et nyt instrument til måling af sædens morfologi (cellens udseende) og morfometri (sædcellens dimensioner). Instrumentet hedder ASQAS (Automatic Semen Quality Analysis System) og er et fuldautomatisk system til analyse af en sædprøve. Resultaterne viste, at der kun var lille variation mellem dobbeltbestemmelser ved analyse af sædcellers defekter og opmåling af sædcellers dimensioner. Korrelationen til manuel morfologisk analyse af sæden viste korrelationskoefficienter på 0,8 eller derover ved analyse for proximaldråber, distaldråber og halekrøller, hvilket er en tilfredsstillende sikkerhed. Målingen med ASQAS kan foretages fra dag 1 til dag 5 efter sædopsamling uden sædens alder bevirker en systematisk forskel i resultatet for analysen.

Resultaterne for denne afprøvning viste, at instrumentet ASQAS kan være et alternativ til manuel vurdering af sædens morfologi. Denne afprøvning dokumenterer repeterbarheder i dobbeltbestemmelser og korrelation til manuel morfologi. Yderligere afprøvninger inkluderer tværsnitsundersøgelse med ASQAS sammenholdt med ornernes frugtbarhed.

TILSKUD

Projektet har været støttet økonomisk af Ornestation Mors samt Hatting-KS

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Claus Hansen

Udgivet: 17. maj 2013

Dyregruppe: Orner

Fagområde: Reproduktion