2. juli 2013

Meddelelse Nr. 972

Fareboksen "AP Welfare" med forbedrede pladsforhold

Fareboksen ”AP Welfare” fra AP Company påvirkede ikke pattegrisedødeligheden, men medførte ikke den forventede øgede kuldvægt ved fravænning. På grund af den øgede plads for den liggende so, anbefales AP Welfare frem for traditionel AP fareboks.

Der var hverken forskel i antal grise pr. kuld ved fravænning eller kuldvægt ved fravænning i stier fra AP Welfare (model Farrow 50000) med forbedrede pladsforhold sammenlignet med en traditionel fareboks fra AP Company (model Farrow 48000). Der var heller ingen forskel i pattegrisedødelighed før kuldudjævning mellem de to bokstyper. Undersøgelsen var baseret på 473 kuld standardiseret til 13-14 grise ved kuldudjævning. AP Welfare kan på denne baggrund vælges på lige fod med traditionel AP Fareboks og anbefales på grund af den øgede plads omkring yveret ved den liggende so.

Den øgede plads omkring yveret i AP Welfare-boksen medførte en forventning om en øget kuldvægt ved fravænning. Den øgede plads kunne dog også antages at medføre flere klemte grise og dermed en øget dødelighed. Undersøgelsen viste dog ingen forskel mellem de to bokstyper på produktiviteten målt på antal døde før kuldudjævning, antal fravænnede grise pr. kuld eller kuldvægt ved fravænning. I begge bokstyper blev alle farebokse justeret til bredeste position ca. 4 dage efter faring. Resultatet er derfor baseret på bedst mulig managementrutine i kontrolgruppen omkring justering af boksen.

Der blev i ingen af de to bokstyper observeret søer med tegn på skader fra boksene. Gyltene i undersøgelsen havde dog tidligere erfaring med opstaldning i boks, og det kan ikke afvises, at gylte, som ikke har været tilvænnet bokse, i højere grad vil forsøge at vende sig i AP Welfare boksene end i den traditionelle AP fareboks.

Der var, i én af to besætninger, statistisk sikkert lavere forekomst af skuldersår blandt søer i AP Welfare-boksen i forhold til den traditionelle AP fareboks. Der var ikke en entydig effekt på stihygiejnen i besætningerne, som begge var med delvist fast gulv.

Fordi detaljer vedr. fareboksudformning og placering af fareboksen i stien kan variere mellem fabrikater, kan undersøgelsens resultat ikke overføres til andre fabrikater af farebokse.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: 09/10/53 samt journalnr.: 3663-D-09-00367.

Logo Støtte af Fødevareministeriet og EU 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Lisbeth Brogaard Petersen

Udgivet: 2. juli 2013

Dyregruppe: Diegivende søer

Fagområde: Stalde og Miljø