1. august 2013

Meddelelse Nr. 975

Mavesundhed hos slagtesvin og slagtesøer

En undersøgelse af mavesundheden hos slagtesvin viste, at 11 % havde mavesår eller ar (indeks 8-10). Tilsvarende havde 25 % af de undersøgte slagtesøer maveindeks 8-10. Diagnose af mavesår bør altid hvile på en USK-undersøgelse af maver.

En tværsnitsundersøgelse af mavesundheden hos slagtesvin og slagtesøer viste, at 11 % af slagtesvinene havde mavesår eller ar efter mavesår (maveindeks 8-10), mens 25 % af slagtesøerne havde mavesår eller ar efter mavesår (maveindeks 8-10). Samlet set var der maveforandringer (indeks 6-10) hos 30 % af slagtesvinene og 51 % af slagtesøerne. Fodertypen er den væsentligste kendte årsag til sår og ar i mavesækkens hvide del. Resultatet kan bruges til sammenligningsgrundlag, når der er blevet udført en mave-USK undersøgelse på slagtedyr fra en besætning. Diagnose af mavesår bør altid hvile på en USK-undersøgelse af minimum 20 maver ved slagtning.

Videncenter for Svineproduktion har i samarbejde med Danish Crown undersøgt mavesundheden hos 1.101 slagtesvin og 1.023 slagtesøer i 2011. I alt 80 svineproducenter fik resultatet af undersøgelsen af maver fra deres dyr og blev udspurgt om fodringsforhold. Mange besætningsejere blev meget overraskede over at over at erfare niveauet af mavesår i besætningen. De troede ofte, at de havde gjort, hvad de skulle, for at undgå mavesår. Det er kun de alvorligste mavesår, der kan ses på dyrene og som hos slagtesvin har vist at påvirke produktiviteten. Der var 23  % af slagtesvineproducenterne og 18 % af soholderne i undersøgelsen, der oplyste, at der var problemer med mavesår i deres besætning.

Mavesundheden kan deles op i følgende hovedgrupper: Ingen forandringer (indeks 0); næste gruppe er forhorning af slimhinden i maven, hvor vævet i maven bliver lidt tykkere end normalt (indeks 1 til indeks 5). Derefter kommer gruppen med let sårdannelse eller små ar efter sår (indeks 6-7). De alvorligste forandringer findes i den sidste gruppe (indeks 8-10), hvor der er store sår eller spiserøret er forsnævret på grund af arvæv.

Tidligere undersøgelser af slagtesvin har vist, at hvis der er tydelige sår eller ar efter sår (indeks 8-10), så har grisen en reduceret tilvækst. Dette niveau er fundet hos 11  % af slagtesvinene i denne undersøgelse. Der var et flertal af sobesætninger, der havde hjemmeblandet foder (76  % af de i alt 29 sobesætninger). Der var ligeledes et flertal af slagtesvinebesætningerne, som fodrede med hjemmeblandet foder (63 % af de i alt 30 slagtesvinebesætninger). Mavesækkene blev tilfældigt udvalgt på slagteri uden forudgående kendskab til besætningerne.

For at klarlægge mavesundheden i en besætning anbefales det at få mavesække fra slagtedyr undersøgt. Det koster 43 kr. pr. mavesæk plus et mindre startgebyr. I sohold bør man ud over udsættersøer udvælge nogle polte, til USK undersøgelse.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har aktivitetsnummer 075-420040 samt journalnr.: 3663-U-11-00181

Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Elisabeth Okholm Nielsen, Svend Haugegaard, Lisbeth Jørgensen, Gunner Sørensen

Udgivet: 1. august 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Søer

Fagområde: Sundhed/Veterinært