15. juli 2013

Meddelelse Nr. 976

Mineralske foderblandinger overholdt i 2013 indholdsgarantierne

Kontrol af 64 mineralske foderblandinger fra 4 firmaer viste, at der var god overensstemmelse mellem det deklarerede og analyserede indhold af calcium, fosfor, fytase, lysin og methionin.

En kontrolrunde af 64 mineralske foderblandinger fra firmaerne Nutrimin, Vilomix, Vestjyllands Andel og Vitfoss, indsamlet hos svineproducenter, viste, at garantierne for lysin, methionin, calcium, fosfor og fytase blev overholdt.

Indholdet af fytase var generelt højere end den deklarerede værdi, og lå gennemsnitligt 55 %, 30 %, 25 % og 13 % over det garanterede indhold for henholdsvis Nutrimin, Vilomix, Vestjyllands Andel og Vitfoss.

En ringanalyse for næringsstofferne; calcium, fosfor, frit lysin og frit methionin hos laboratorierne; Eurofins Steins Laboratorium, Agrolab A/S og Fødevarestyrelsen viste, at der ikke var niveauforskelle i analyseresultaterne mellem laboratorierne.

Blandingerne, der indgik i denne afprøvning, blev alle indsamlet af en tekniker i 26 svinebesætninger, der hver bidrog med 1-4 mineralprøver. Der indgik kun mineralske foderblandinger, der ikke var tilsat vegetabilsk protein, så indholdsgarantien for lysin og methionin blev udelukkende opfyldt af tilsatte syntetiske aminosyrer.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 052-300400 samt journalnr.: 32101-U-12-00227.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Sønke Møller

Udgivet: 15. juli 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Ernæring