19. juli 2013

Meddelelse Nr. 978

Kuldvis opstaldning - Betydning for halebid

Kuldvis opstaldning i hele vækstperioden reducerede ikke forekomsten af halebid, når der blev sammenlignet med sammenblanding af grise i løbet af hele vækstperioden.

I denne afprøvning blev det overordnet undersøgt, hvorvidt kuldvis opstaldning (intakte kuld) kunne reducere forekomsten af halebid, sammenlignet med grise der blev sammenblandet (sammenblandede kuld) under opvæksten.

Afprøvningen blev foretaget i én Antonius besætning med et ”Fødsel til Slagtning” (FTS)-system, hvor grisene ikke var halekuperede. Der indgik følgende grupper i afprøvningen:

  • Sammenblandede kuld (kontrol)
  • Intakte kuld (forsøg).

Forekomsten af rifter/sår og bid på halen samt ophelede haler blev registreret ved fravænning og 3, 6, 9, 12 og 15 uger efter fravænning. Hos de grise, der havde anmærkninger til halen, blev også køn registreret. Derudover blev daglig tilvækst samt sygdomsbehandlinger og antal døde og udtagne grise registreret.

Afprøvningen viste, at der ikke var statistisk sikkert færre halebid i gruppen med intakte kuld sammenlignet med gruppen, hvor grisene var blevet sammenblandet. Det kunne heller ikke påvises, at tilvæksten var højere hos de intakte kuld. Analyse af halebid og kønsfordeling viste, at der var flere galtgrise end sogrise med halebid.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden og har aktivitetsnr. 066-358210 samt NaturErhvervsstyrelsen LD-projekt: 3663-D-10-00460


Forfatter: Erik Damsted

Udgivet: 19. juli 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Stalde og Miljø