1. august 2013

Meddelelse Nr. 981

Fin formaling af korn i vådfoder forbedrer produktiviteten

Korn i vådfoder til slagtesvin skal ligesom i tørfoder formales fint, for at opnå det bedste økonomiske resultat.

Slagtesvin havde en statistisk sikker forbedret produktionsværdi pr. stiplads pr. år ved brug af fint formalet korn i forhold til groft formalet korn i vådfoder. Den bedre produktionsværdi skyldes både en højere daglig tilvækst og bedre foderudnyttelse ved fin formaling.

Den bedre foderudnyttelse ved fin formaling skyldes, at stivelsen blev udnyttet bedre af grisen ved fin formaling i forhold til grov formaling. Dette blev fundet ved at analysere indhold af stivelse i gødningen.

Forekomsten af maveforandringer og mavesår var generelt lav i besætningen, men var statistisk sikkert højere for grise fodret med fint formalet korn.

Ud fra resultaterne af denne afprøvning anbefales det, at korn, som bruges i vådfoder, ligesom ved brug i tørfoder formales fint, for at opnå de bedste produktionsresultater.

Afprøvningen blev gennemført i én besætning med slagtesvin og hjemmeblanding af vådfoder. Der indgik to grupper i afprøvningen, hvor korn brugt i vådfoderet blev formalet henholdsvis fint (72 % partikler under 1 mm) eller groft (40 % partikler under 1 mm). Der blev brugt både hvede, byg og rug i foderet.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 051-400895 samt journalnr.: 3663-U-11-00181.

Støtte fra Fødevareministeriet og EU

 

 

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen

Udgivet: 1. august 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring