11. september 2013

Meddelelse Nr. 982

Betydning af PRRS for antibiotikaforbrug og sundhed

Der blev ikke fundet væsentlige forskelle i antibiotikaforbrug, udgifter til dyrlæge og medicin samt slagteribemærkninger, når PRRS-positive og PRRS-negative besætninger blev sammenlignet.

Der blev i undersøgelsen ikke påvist væsentlige forskelle i antibiotikaforbrug, udgifter til dyrlæge og medicin samt antal kasserede grise på slagteriet, når PRRS-positive og PRRS-negative besætninger blev sammenlignet. Grise fra PRRS-positive besætninger med ondartet lungesyge havde en minimal øget risiko for at få en sygdomsbemærkning eller en lungebemærkning på slagteriet. Grise fra PRRS-positive besætninger har signifikant højere kødprocent. Spredningen på kødprocent var lavere i PRRS-positive besætninger, hvilket indikerer en mere ensartet tilvækst blandt grisene.

Betydningen af PRRS for antibiotikaforbrug og sundhed blev belyst ved fire separate undersøgelser.

  • En sammenligning af forekomsten af PRRS positive besætninger blandt besætninger med et højt antibiotikaforbrug og forekomsten blandt besætninger med et lavt antibiotikaforbrug.
  • En sammenligning af udgifterne til dyrlæge og medicin for PRRS positive og PRRS negative besætninger.
  • En sammenligning af forekomsten af slagteribemærkninger for PRRS positive og PRRS negative besætninger.
  • En sammenligning af variation i kødprocent for PRRS positive og PRRS negative besætninger.

Data fra Vetstat, Videncentret for Landbrugs Økonomidatabase, kødkontroldata og SPF-sundhedsstatus indgik i analyserne.

De eneste signifikante forskel mellem PRRS-positive og PRRS-negative besætninger, påvist i denne undersøgelse, var, at grise fra PRRS-positive besætninger havde en højere kødprocent og en mindre spredning på kødprocent sammenlignet med PRRS-negative besætninger. Desuden havde grise fra PRRS-positive besætninger med ondartet lungesyge en minimal øget risiko for at få en sygdomsbemærkning eller en lungebemærkning på slagteriet.

Alt i alt tyder denne undersøgelse på at betydningen af PRRS i Danmark er lille. Dette udelukker ikke at nogle besætninger oplever problemer med PRRS over tid, men antallet må formodes at være så lille, at det ikke påvirker resultaterne af denne undersøgelse.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden og har Projekt ID: VSP09/10/75.3

 

Støtte fra Fødevareministeriet og EU
 
                 
 
 
 

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Charlotte Sonne Kristensen, Nana Dupont, Helle Stege, Jens Vinther, Michael Groes Christiansen

Udgivet: 11. september 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Sundhed/Veterinært