26. oktober 2013

Meddelelse Nr. 985

Estimat for omkostninger ved PRRS i Danmark

Det årlige tab ved at have PRRS i Danmark er beregnet i tre økonomiske scenarier, lav-, middel- og høj-scenarie. For det enkelte scenarie estimeres det årlige tab til henholdsvis 47, 112 og 325 millioner kr.

Der er regnet på tre scenarier over årlige omkostninger ved at have PRRS i Danmark, angivet som lav-scenariet, middel-scenariet og høj-scenariet. De fundne tab ved PRRS er henholdsvis 47, 112 og 325 millioner kr./år for de 3 scenarier, afhængigt af de forudsætninger som benyttes. Tab ved PRRS stammer fra produktivitetstab ved henholdsvis akutte udbrud og kroniske forekomster af PRRS, prisforskel ved eksport af levende svin som følge af PRRS-status samt øgede slagteriomkostninger.

I lav-scenariet er der anvendt data, som fører til et forsigtigt estimat. Eksempelvis er der kun indregnet statistisk signifikante tab baseret på produktivitetsforskelle mellem PRRS-positive og PRRS-negative besætninger. Middel-scenariet viser det mest sandsynlige tab ved PRRS.

I høj-scenariet udgør tabet som følge af kronisk PRRS 179 millioner kr./år og er sammen med en tabt eksportværdi på 97 millioner kr./år de to største poster. Der må dog stilles spørgsmålstegn ved om en prisforskel på ca. 30 kr./smågris mellem PRRS-positive og PRRS-negative grise ved eksport kan fortsætte. Prisforskellen er historisk høj i øjeblikket og den er ifølge denne meddelelse væsentligt højere end det tab PRRS-positiv status giver i Danmark.

Der er således stor sandsynlighed for at det årlige tab som følge af PRRS er mindst 47 millioner kr. hvorimod et årligt tab på over 325 millioner kr. må anses for at være mindre sandsynligt. Tabet, der er beregnet i middel-scenariet på 112 millioner kr./år ved PRRS, må antages at være det mest sandsynlige estimat for hvad PRRS koster årligt i Danmark.

Overskrift

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden har aktivitets nr: VSP09/10/75.3

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Charlotte Sonne Kristensen, Michael Groes Christiansen

Udgivet: 26. oktober 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer