18. december 2013

Meddelelse Nr. 991

Test af 3 rygspækmålere til søer

Rygspækmåling med Lean-Meater, Sonograder og Anyscan giver værdier, som er mellem 1 og 2,1 mm højere og har en større variation end måling med Krautkramer, som anvendes i avlssystemet.

Videncenter for Svineproduktion anbefaler, at der fortages en helhedsvurdering af soens huld, som omfatter både en palpering og en rygspækskanning, når søerne skal placeres på en foderkurve i drægtighedsperioden og vurderes ved indgang til farestalden.

Tre instrumenter til måling af rygspæk af søer blev testet for at finde ud af, hvor retvisende deres målinger var i forhold til en præcis rygspækmåler af mærket Krautkramer (GE Sensing & Inspection Technologies USM 25), som anvendes i det danske avlssystem. De testede rygspækmålere er Lean-Meater og Sonograder, som forhandles af Baltic Korn og Anyscan, som forhandles af Hatting-KS.
 
Afprøvningen blev gennemført på 30 søer, som havde en rygspæktykkelse på mellem 8 og 19 mm ifølge målingen med Krautkramer. Afprøvningen blev således gennemført på søer i under middel til middel huld. Resultatet afafprøvningen kan således ikke bruges til vurdering af instrumenternes måling af rygspæktykkelse på meget magre eller fede søer, men det er driftslederen heldigvis sjældent i tvivl om.

Instrumenterne målte mellem 1 og 2,1 mm højere rygspæktykkelse i P2 end kontrolinstrumentet fra Krautkramer. Det vil sige, at man får en højere værdi for soens rygspækmål end soens reelt har, når den bliver målt med de testede intrumenter. Lean-Meater målte statistisk sikkert (P<0,001) højere værdier end Sonograder og Anyscan, mens der ikke var forskel mellem målinger foretaget med Sonograder og Anyscan (P=0,16). Variationen i målingerne var til gengæld mindst, når man brugte Lean-Meater. Det betød, at Lean-Meater målte højere værdier, men det sker med en mindre variation end med de to øvrige instrumenter.

Afprøvningen viste også, at de deltagende teknikere var lige så sikre til at måle rygspæk som instruktørerne fra de deltagende firmaer.

 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne. Aktivitetsnr.: 053-400940: journalnr.: 3663-U-11-00183


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen, Jens Vinther

Udgivet: 18. december 2013

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Reproduktion