26. juni 2014

Meddelelse Nr. 1005

Ny neonatal diarré – Patologi og mikrobiologi i 4 besætninger

Grise fra fire besætninger med diarré i første leveuge er undersøgt laboratoriemæssigt. Meddelelsen fokuserer på, hvilke obduktionsfund der er karakteristiske for Ny Neonatal Diarré og på, om der kan påvises infektiøse årsager til syndromet.

I alt 101 aflivede grise fra 4 besætninger udvalgt pga. store problemer med diarre inden for den første leveuge, dannede grundlaget for en undersøgelse af obduktionsforandringer og forekomst af smitstoffer. Det gennemgående obduktionsfund var slappe, let udspilede tarme. Kun sjældent sås mere specifikke forandringer som reaktion i lymfeknuder og i slimhinden. Alle de undersøgte diarré-grise havde fyldte maver ved obduktion, og diarréen var således ikke sultrelateret.

Mikrobiologisk fandt vi en omvendt sammenhæng mellem forekomst af bakterien Clostridium perfringens type A og diarré, sådan at markant flere raske grise havde denne bakterie i tarmen. En anden bakterie, Clostridium difficile blev kun påvist i 2 af de undersøgte grise, og må umiddelbart anses som uvæsentlig for syndromet. Coronavirus, som i andre lande volder store diarréproblemer (i form af Porcin Epidemisk Diarré (PED)/ Transmisibel Gastroenteritis (TGE)) blev ikke påvist.

I den ene besætning havde diarréen sammenhæng med en høj forekomst af E. coli bakterier med et særligt gen for toxin-produktion (EAST-1) samt bakterien Enterococcus hirae.  I de andre besætninger sås ingen specifik sammenhæng med smitstoffer, men der blev påvist enkelte virustyper (kobuvirus, teschovirus og rotavirus C) som måske kan have betydning.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Hanne Kongsted, Poul Bækbo, Beata Jonach, Sven Erik Jorsal, Øystein Angen, Lars Erik Larsen, Branko Kokotovic, Tim K. Jensen, Jens Peter Nielsen

Udgivet: 26. juni 2014

Dyregruppe: Pattegrise

Fagområde: Sundhed