25. juni 2014

Meddelelse Nr. 1006

Afprøvning af kemisk luftrenser fra Munters A/S i en slagtesvinestald med fuld luftrensning

En kemisk luftrenser fra Munters A/S reducerede emissionen af ammoniak gennemsnitligt med 87 % fra en sektion med slagtesvin beregnet for fire hold grise.

Munters A/S’ kemiske luftrenser (MAC 1.0) med syre reducerede ammoniakemissionen, i den del af ventilationsluften, der blev renset, med gennemsnitligt 87 % beregnet for fire hold grise.

Ved anvendelse af 100 % luftrensning blev luftrenserens forbrug gennem et års drift målt til at udgøre hhv. 120 l vand, 1,95 kg svovlsyre og 26,1 kWh pr. produceret slagtesvin. De samlede forbrugsomkostningerne udgjorde dermed 17,9 kr. pr. produceret gris. Dette beløb inkluderer vand, syre og det ekstra elforbrug, som luftrensning medfører i forhold til almindelig ventilation, mens det ikke inkluderer udgifter til service og vedligehold samt opbevaring af lænsevand i gylletank.

Der blev produceret 15,6 l lænsevand pr. produceret gris, som skal opbevares i lagertank.  

Luftrenseren havde en tilfredsstillende driftsstabilitet igennem afprøvningsperioden og var i stand til at opretholde pH i væskefasen på det ønskede niveau. Munters A/S anbefaler, at dråbefanget rengøres efter hvert hold grise.

Afprøvningen af luftrenseren forløb over et år ved en sektion med 525 stipladser til slagtesvin. Ventilationssystemet bestod i afprøvningsperioden af luftrenseren inkl. ventilator, som skulle rense halvdelen af staldens ventilationsluft samtidig med, at den resterende halvdel blev ventileret ud gennem staldens to loftsudsugningsenheder. Der var undertryksventilation, og luftindtaget til stalden var via vægventiler.

Luftrensning med syre er en miljøteknologi, som har fundet anvendelse gennem flere år i forbindelse med projekteringen af nye staldanlæg, der mødes med krav om nedbringelse af emissionen af ammoniak.

Firmaet Munters A/S har udviklet et luftrensningsanlæg, som mindsker koncentrationerne af ammoniak i ventilationsluften ved brug af syre. Videncenter for Svineproduktion testede luftrenseren igennem ét år i perioden 2010-2011 [1], hvor effektiviteten mht. reduktion af ammoniak og lugt samt anlæggets driftssikkerhed, tryktab over anlægget og driftsomkostningerne blev vurderet i henhold til VERA-protokollen [2].

Formålet med denne afprøvning af den kemiske luftrenser fra Munters A/S var at indsamle data og vurdere anlægget med henblik på effektivitet mht. reduktion af ammoniak samt at fastlægge anlæggets forbrug af vand, syre og energi ved drift gennem et år for at opfylde kravene i henhold til VERA [2]. 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Malene Jørgensen

Udgivet: 25. juni 2014

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø