15. september 2014

Meddelelse Nr. 1009

Afprøvning af base i en kemisk luftrenser

Resultaterne fra en afprøvning af base i en kemisk luftrenser viste, at lugtemissionen blev reduceret med 41 %. Svovlbrinteemissionen blev reduceret med 53 %.

Tilsætning af base (NaOH) i en luftrenser tilkoblet en slagtesvinestald i en sommerperiode resulterede i en gennemsnitlig lugtreduktion på 47 %. Måledagene var fordelt på to hold grise (sommer og efterår). Den gennemsnitlige lugtreduktion i hele afprøvningsperioden var 41 %. Der var ingen signifikant lugtreduktion for målingerne udtaget i efterårsperioden. Herudover viste resultaterne, at det var muligt af reducere svovlbrinteemissionen med 53 %. Som forventet var der ingen reduktion af ammoniak eller kuldioxid.

Ved 100 % luftrensning blev luftrenserens forbrug gennem to hold slagtesvin (30-110 kg) målt til hhv. 355 l vand, 22,4 kWh pr. produceret slagtesvin og 2,4 kg 27,7 % NaOH opløsning, hvilket svarede til 0,66 kg NaOH. De samlede forbrugsomkostninger lå på 20,10 kr. pr. produceret gris beregnet på baggrund af data indsamlet for to hold grise.

På baggrund af resultaterne er perspektiverne i at anvende base til reduktion af lugt oplagt i sommerperioden, hvorefter der resten af året kan anvendes syre til reduktion af ammoniakemissionen.

download

Læs hele Meddelelse nr. 1009


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Malene Jørgensen, Kristoffer Jonassen

Udgivet: 15. september 2014

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Stalde og Miljø