9. oktober 2014

Meddelelse Nr. 1012

Fin formaling af både hvede og byg forbedrer produktiviteten

Fin formaling giver det bedste økonomiske resultat både i byg og hvede.

Afprøvningen viste, at slagtesvin havde en statistisk sikker forbedret produktionsværdi pr. stiplads pr. år ved brug af fint formalet korn (88 % under 1 mm) i forhold til groft formalet korn (50 % under 1 mm), og det var uanset, om det var byg eller hvede, der var formalet fint. Den bedre produktionsværdi skyldes for både byg og hvede en bedre foderudnyttelse ved fin formaling. For fint formalet byg blev der ligeledes set en højere daglig tilvækst i forhold til grov formaling.

Den bedre foderudnyttelse ved fin formaling skyldes, at stivelse blev udnyttet bedre af grisene ved fin formaling i forhold til grov formaling. Dette blev fundet ved at analysere indhold af stivelse i gødningen.

Ved problemer med grises mavesundhed er det underordnet, om det er byg eller hvede, man vælger at formale grovere for at forbedre mavesundheden.

Grise, der fik fint formalet foder, havde statistisk sikkert flere behandlingsdage for diarré end grise, der fik groft formalet foder. Dette var tilfældet både for byg og hvede.

Afprøvningen blev gennemført i én besætning med slagtesvin fodret med pelleteret foder. Der indgik fire grupper i afprøvningen, hvor korndelen i foderet bestod af 50 % byg og 50 % hvede, som blev formalet henholdsvis fint eller groft. I forsøget indgik følgende 4 grupper:

Gruppe 1: grov byg/grov hvede

Gruppe 2: fin byg/fin hvede

Gruppe 3: grov byg/fin hvede

Gruppe 4: fin byg/grov hvede

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen, Jens Vinther

Udgivet: 9. oktober 2014

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring