27. oktober 2014

Meddelelse Nr. 1013

Ingen sammenhæng mellem søers mavesundhed og foderoptagelse i diegivningsperioden

USK-undersøgelse af søer der blev udsat efter fravænning viste, at mavesundheden ikke var forskellig hos de 20 % af søerne der havde haft henholdsvis den højeste og laveste gennemsnitlige daglige foderoptagelse i diegivningsperioden.

Afprøvningen viste, at forekomsten af søer med totalt maveindeks 6-10 og 8-10 samt aktuelt maveindeks på 6-8 ikke var forskelligt, når der blev set på de 20 % søer, der havde den laveste gennemsnitlige daglige foderoptagelse i diegivningsperioden sammenlignet med de 20 % af søerne med den højeste gennemsnitlige daglige foderoptagelse i diegivningsperioden.

Samtidig viste resultaterne, at søer med et drop på over 30 % i foderoptagelsen fra dag til dag ikke havde en højere forekomst af mavesår sammenlignet med søer, der ikke har haft drop på over 30 % fra dag til dag.

Samlet viser resultaterne, at søer med mavesår ikke har en lavere foderoptagelse end søer uden mavesår. Lav foderoptagelse eller et drop i foderoptagelsen i diegivningsperioden kan derfor ikke bruges som indikator for mavesår.

Der blev ikke fundet en sammenhæng mellem forekomst af mavesår og søernes huldtab udtrykt ved tab af rygspæk målt i P2 i diegivningsperioden. Et øget huldtab hos diegivende søer er derfor ikke nødvendigvis forårsaget af mavesår, men kan skyldes at der ikke er sammenhæng mellem mælkeydelsen og foderoptagelsen.

Afprøvningen blev gennemført i tre besætninger med vådfodringsanlæg, og foderoptagelsen for hver enkelt so blev fulgt dag for dag gennem hele diegivningsperioden. Der blev foretaget USK-undersøgelse af alle maver på udsatte søer. Søer som var udsat efter 21-28 diegivningsdage, og som blev slagtet 0-5 dage efter fravænning, blev derefter inddelt i to grupper, hvor det blev undersøgt, om der var forskel på maveindekset mellem grupperne

  • HØJ: De 20 % af søerne der indenfor hver besætning havde haft den højeste gennemsnitlige daglige foderoptagelse i diegivningsperioden
  • LAV: De 20 % af søerne der indenfor hver besætning havde haft den laveste gennemsnitlige daglige foderoptagelse i diegivningsperioden

Det blev ved inddeling i grupperne HØJ og LAV sikret, at både soens alder og tidspunkt (måned) for udsætning var repræsentativt fordelt indenfor den enkelte besætning.

Endvidere blev maveindeks hos søer med et drop i foderoptagelsen på mindst 30 % fra dag til dag, sammenlignet med søer som ikke havde haft et drop på over 30 % fra dag til dag.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Thomas Sønderby Bruun, Jens Vinther

Udgivet: 27. oktober 2014

Fagområde: Ernæring, Sundhed