5. februar 2014

Meddelelse Nr. 994

Søers opspringsaktivitet og udvikling af benproblemer i løbestalde med flokopstaldning

Det var primært de ældre søer, der sprang i brunstperioden. 12 procent af de flokopstaldede søer, udviklede lettere benproblemer i brunstperioden.

I tre besætninger, hvor løbestierne var indrettet til søer i flok med fri adgang til æde-/ insemineringsbokse, blev søerne observeret i relation til opspringsaktivitet i perioden mellem kl. 9.00 og kl. 16.00 dag 3 og 5 efter fravænning. Der blev fundet en næsten ligelig fordeling af søer, der henholdsvis slet ikke var involveret i opspring; kun deltog i opspring på en af de to observationsdage eller deltog begge dage.

Hypotesen, at der dag 3 og 5 efter fravænning blev sprunget dobbelt så meget på 2. kuldssøer som ældre søer, holdt ikke. Ældre søer modtog således 1,7 spring mod 1,0 spring på 2. kuldssøer.

Hypotesen, at cirka 15 procent af søerne enten fik benproblemer eller ikke kunne løbes, holdt. 12 procent af søerne fik lettere benproblemer i perioden fra dag 3 efter fravænning til dag 5 og 10 procent af søerne blev ikke løbet.

I løbet af de to observationsdage var 20-60 procent af søerne ude i aktivitetsområdet i løbet af dagtimerne. Endvidere var 40-80 procent af søerne involveret i ét eller flere opspring. Dette dækker dog over meget stor forskel mellem de tre besætninger, der indgik i afprøvningen.

Opspringsaktiviteten var jævnt fordelt over hele observationsperioden. I gennemsnit var der i flokken seks opspring pr. time. Det dækker dog over meget stor variation mellem søerne. Således var der enkelte søer, der sprang 90-100 gange på én dag, ligesom der var søer, der blev sprunget på 60-80 gange på én dag.

Der var procentvis dobbelt så mange ældre søer (5. kuldssøer og ældre), der foretog opspring, i forhold til de søer der var yngre. Endvidere havde de ældre søer dobbelt så mange opspring, i forhold til søer der var yngre. Disse resultater var statistisk sikre. Der var statistisk sikker forskel på alderen for søer, der modtog opspring, således at 2. kuldssøer modtog signifikant færre opspring end de øvrige søer.

I 60 procent af alle tilfældene blev opspringet afvist, ved at soen, der blev sprunget på, skreg eller bed den springende so; i 30 procent af opspringene flygtede modtageren i aktivitetsområdet og kun i 10 procent af tilfældene flygtede soen ind i en boks.

Cirka 12 procent af søerne havde lettere benproblemer efter løbning. Der var ikke sammenhæng mellem benproblemer og henholdsvis alder på søerne eller deltagelse i opspring.

Analyse af data viser endvidere, at 10 procent af søerne ikke blev løbet indenfor den første uge efter fravænning. Det var statistisk sikkert de unge søer, der ikke blev løbet. Denne forskel kunne ikke forklares, ud fra om søerne havde været ammesøer

 

 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 084-401610 samt journalnr.: 32101-U-12-00197.




Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen, Pernille Mixen Weber, Sarah-Lina Aagaard Schild

Udgivet: 5. februar 2014

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Miljø