6. februar 2014

Meddelelse Nr. 995

Enzymer modvirker ikke rugs negative effekt på tilvækst hos slagtesvin

Foder med 40 % rug gav en lavere foderoptagelse og tilvækst, men højere kødprocent i forhold til foder uden rug. Tilsætning af enzymer forbedrede ikke rugs foderværdi.

Afprøvningen viste, at der var en tendens til en lavere produktionsværdi pr. stiplads pr. år for foder med rug i forhold til uden (p=0,09), hvilket skyldtes en lavere daglig tilvækst på 60 g pr. dag (p<0,01). Kødprocenten blev derimod statistisk sikkert forbedret ved iblanding af rug i foderet i forhold til ingen rug i foderet (p<0,01).

Tilsætning af kulhydratspaltende enzymer, henholdsvis Danisco Xylanase eller Porzyme 9302, til blandinger med rug forbedrede ikke foderudnyttelse og tilvækst og der var heller ingen statistisk sikker effekt af tilsætning af de to xylanaser på produktionsværdien. Derved kunne rugs negative effekt på tilvækst i denne afprøvning ikke forbedres ved brug af xylanaser, og det anbefales derfor ikke at tilsætte xylanaser i blandinger med rug.

Det kan bedst betale sig at bruge rug i foder, når rugprisen er lav og det samme er gældende for proteinkilden, idet foderet ved iblanding af rug skal have tilsat mere protein. For at opnå samme økonomiske resultat pr. stiplads skal en foderblanding med 40 % rug være 3 kr. billigere pr. 100 kg end en hvedeblanding. Det forventes, at iblanding af høj andel rug i slutfoderet til slagtesvin vil give en forbedret kødprocent, men samtidig en lavere tilvækst. 

Effekten af iblanding af 40 % rug i foder til slagtesvin i forhold til en hvedeblanding samt effekten af tilsætning af xylanaserne Danisco Xylanase og Porzyme 9302 til slagtesvinefoder med højt indhold af rug blev afprøvet i én besætning med ad libitum tørfoder. Danisco Xylanase og Porzyme 9302 blev tilsat med 375 g xylanase pr. ton færdigfoder, svarende til en enzymaktivitet på 3.000 U pr. kg foder.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) og har aktivitetsnr.: 051-400830 samt journalnr.: 3405-10-0098.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Dorthe K. Rasmussen

Udgivet: 6. februar 2014

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring