12. februar 2015

Meddelelse Nr. 1019

Fravænning af efternølere

Efternølere, som blev fravænnet direkte til en optimeret smågrisesti, klarede sig lige så godt som efternølere, der fik en ekstra uge i farestalden hos en opsamlingsso.

Alle grise i ugeholdet skal fravænnes på samme tid, og efternølere skal fravænnes til særligt optimerede stier i smågrisesektionen - der er ingen gevinst ved en ekstra uge hos en opsamlingsso. Dette var resultatet efter sammenligning af to fravænningsstrategier af efternølere i to besætninger.

En efternøler var en gris, der havde et eller flere af følgende kendetegn ved fravænning: vejede maksimalt 5 kilo, var tynd, mager, langhåret eller svagelig.

Ved fravænning blev efternølerne delt i to grupper:

Kontrolgruppe: Efternølerne blev flyttet til en opsamlingsso og fik en uge mere i farestalden. Grisene blev fravænnet på lige vilkår med de øvrige grise ugen efter.
Forsøgsgruppe:  Efternølerne blev fravænnet på samme tid som deres eget ugehold, men til særligt optimerede smågrisestier.

             
Hos efternølerne i forsøgsgruppen var vægt og den daglig tilvækst lavere efter den første uge i de optimerede stier sammenholdt med efternøler, der havde været en uge hos en opsamlingssoen, men vægttabet blev indhentet. Efter syv uger var der ingen forskel mellem de to grupper af efternølere.

Udgiften ved at lade efternølerne blive en uge hos en opsamlingsso var cirka dobbelt så høj som at flytte efternølerne til de optimerede stier.

Strategien med at lade alle grise forlader farestalden på samme tid nedsætter smitte fra det ene hold til det næste. Den økonomiske gevinst af et lavt smittepres er vanskelig at beregne, men antages at være ganske betydelig.

Når efternølerne fravænnes direkte til smågrisestalden anbefales det at:

  1. definere en efternøler. Lær, hvordan de ser ud!
  2. indrette 15 % optimerede stier
  3. de optimerede stier skal indrettes, så der sikres et varmt og trækfrit nærmiljø med let adgang til foder og vand.

Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Henriette Viuf Steinmetz, Marianne Kaiser

Udgivet: 12. februar 2015

Dyregruppe: Smågrise, Søer

Fagområde: Management