23. februar 2015

Meddelelse Nr. 1021

Kontrol af færdigfoder (2014)

Kontrol af færdigfoder fra seks firmaer viser, at der er forskel på, hvor godt de enkelte firmaer overholder indholdsgarantierne.

Kontrollen af 90 foderprøver fra seks foderstoffirmaer viste, at det garanterede indhold af råvarer, næringsstoffer og energi generelt overholdes. Der blev kontrolleret foder fra følgende firmaer: DLG, Danish Agro, Brdr. Ewers, Mollerup Mølle, Himmerlands Grovvarer og Vestjyllands Andel. ATR ønskede ikke at deltage i undersøgelsen.

Det analyserede indhold af foderenheder var som forventet for fem af de seks firmaer. Foderet fra Himmerlands Grovvarer indeholdt færre foderenheder end deklareret, når både EFOS og EFOSi-analysen indgik i kontrollen. Sammenlignes de deklarerede foderenheder med den nuværende kontrolmetode, der er baseret på en af firmaet oplyst I-faktor, overholder også foderet fra Himmerlands Grovvarer det deklarerede indhold. Dette viser, at en for højt deklareret I-faktor ikke opdages i den nuværende kontrolmetode.

Af de 60 foderprøver, der blev sendt til mikroskopisk-botanisk analyse, blev der fundet 14 afvigelser. Afvigelserne var i størrelsesordenen 2-5 % iblanding af råvarer, der ikke stod på indlægssedlerne. Afvigelserne kan skyldes fejl eller overslæb på foderfabrikken, eller at råvarerne bevidst er blandet i uden, at indlægssedlerne er ændret. Nogle af afvigelserne vil der ikke være nogen økonomisk fordel i for foderstoffirmaerne (majs, roepiller og fiskemel), hvorimod andre kan være en økonomisk fordel for firmaerne (raps og solsikke).

Der var generelt højere fytaseaktivitet i prøverne end den deklarerede tilsatte mængde bortset fra foder fra Danish Agro. Der blev fundet fire prøver med et underindhold af fytase på mere end 30 %, heraf to fra Danish Agro. 

FAKTA OM KONTROLMETODER

Indholdet af foderenheder i et færdigfoder kontrolleres ved hjælp af følgende analyser: vand, råaske, råfedt og råprotein. Derudover indgår der analyser, der efterligner grisenes fordøjelse af foderet (EFOS- og EFOSi-analyser).

I den nuværende officielle kontrolmetode indgår EFOSi-analysen ikke. EFOSi beregnes derimod ud fra en I-faktor, som foderstoffirmaerne beregner for den enkelte blanding ud fra råvaresammensætningen og angiver på mærkningssedlen. Forudsætningen for, at den nuværende kontrolmetode til analyse af FE er retvisende er, at den I- faktor, som oplyses, er korrekt beregnet og deklareret af foderfirmaet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den tidligere metode den mest velegnede til kontrol.

I den tidligere officielle kontrolmetode indgik både analyseret EFOS og EFOSi.  

Der blev udtaget 14-16 foderprøver, så vidt muligt fra ligeså mange forskellige foderblandinger, fra hvert firma. Prøverne blev analyseret for indhold af energi, calcium, fosfor samt fytase. Fra hvert firma blev 10 af prøverne ligeledes sendt til mikroskopisk-botanisk analyse.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Jesper Poulsen, Lisbeth Jørgensen, Henrik Thoning

Udgivet: 23. februar 2015

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Ernæring