17. marts 2015

Meddelelse Nr. 1022

Begrænset genetisk variation i PRRS over tid hos grise i vækst

Der var meget lidt genetisk variation blandt de PRRS-virus, som kunne isoleres i 3 danske besætninger i løbet af 6-11 måneder.

Der var meget lidt genetisk variation blandt de PRRS virus (PRRSV), som blev fundet inden for besætningen i 3 danske smågrise- og slagtesvinebesætninger i løbet af 6-11 måneder. Dette tyder på, at PRRSV i Danmark er mere stabilt og ikke ændrer sig (muterer) så meget som det er rapporteret fra USA. Generelt var det svært at påvise PRRSV i besætningerne på trods af mange blodprøver fra forskellige aldersgrupper.

Man kunne i denne undersøgelse ved hjælp af IPT-testen ikke afgøre, om en gruppe af grise ville være PRRSV positive målt ved PCR.

Der indgik 3 uafhængige besætninger i undersøgelsen. Besætning 1 var integreret og Besætning 2 og 3 havde kun smågrise og/eller slagtesvin (vækstdyr). I besætningerne blev der, cirka hver anden måned i løbet af 6-7 måneder, taget blodprøver af grise i vækst. Blodprøverne blev undersøgt for PRRSV ved PCR, og fra PRRSV-positive prøver blev PRRSV sekventeret.

I Besætning 1 blev der ved alle 3 blodprøveudtagninger påvist PRRSV. I Besætning 2 blev der ved 2 ud af 3 blodprøveudtagninger påvist PRRSV. I Besætning 3 kun ved 1 ud af 3 blodprøveudtagninger. Sekventeringerne viste, at det var det samme PRRSV, der blev påvist i de enkelte besætninger hver gang der blev isoleret PRRSV.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Charlotte Sonne Kristensen, Henrik Thoning, Lise Kirstine Kvisgaard, Charlotte Kristiane Hjulsager, Lars Erik Larsen

Udgivet: 17. marts 2015

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Sundhed/Veterinært