24. marts 2015

Meddelelse Nr. 1025

Punktudsugning i en farestald med delvist fast gulv

Punktudsugning med en luftydelse på 36 m3/time/so medførte, at 53 % og 41 % af ammoniak- og lugtemissionen blev samlet i ventilationsluften, som blev ledt ud via punktudsugningsanlægget i en farestald med delvist fast gulv.

Ventilationsprincippet punktudsugning blev med en kapacitet på 10 % af maksimum ventilationskapaciteten afprøvet i ét år i en farestald med delvist fast gulv.

Resultaterne viste, at med en luftydelse på gennemsnitligt 36 m3/t pr. so (svarende til 10 % af maksimum ventilationskapaciteten) i punktudsugningsanlægget var det muligt at samle 53 % af ammoniakemissionen og 41 % af lugtemissionen i den del af ventilationsluften, som blev ledt ud via punktudsugningsanlægget. Der blev ikke målt en øget udledning af ammoniak i sektionen med punktudsugning i forhold til kontrolsektionen. Der var derimod en lavere udledning af lugt- og svovlbrinteemissionen fra forsøgssektionen sammenlignet med kontrol. Koncentrationerne af ammoniak, lugt og svovlbrinte målt i loftsudsugningen i forsøgssektionen var ca. halveret sammenlignet med koncentrationerne målt i loftsudsugningen i kontrolsektionen uden punktudsugning, hvorved arbejdsmiljøet i sektionen med punktudsugning vurderes at være bedre.

I forhold til traditionel ventilation adskiller ventilationsprincippet punktudsugning sig ved, at en del af den samlede ventilationsluft ledes ud fra punkter under gulvet i stalden, mens den resterende del af ventilationsluften ledes ud af stalden via loftsudsugninger. 10 % af maksimum ventilationskapaciteten svarer til, at 25 % af staldens samlede luft gennem et år ledes ud via punktudsugningsanlægget.

Punktudsugningsanlægget var etableret med ét sugepunkt pr. faresti placeret midt under soens lejeareal. Det primære formål med afprøvningen var at teste ventilationsprincippet punktudsugning i praksis for at fastlægge, hvor stor en del af staldens ammoniak- og lugtemission, der kan samles i den mængde luft, som ledes ud via punktudsugning. Resultaterne fra forsøgssektionen blev sammenlignet med en kontrolsektion uden punktudsugning, hvor al staldluft blev ledt ud via loftsudsugningen.

For at få den miljømæssige effekt af punktudsugning skal der således kun tilkobles en luftrenser på 10 % af staldens samlede ventilationskapacitet for at reducere en del af staldens ammoniak- og lugtemission. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at effekten af punktudsugningsanlægget reduceres, hvis gyllehøjden bliver så høj, at der løber gylle ind i punktudsugningsanlægget via sugepunkterne og dermed forårsager tilstopning. Derfor bør der være fokus på, at gyllehøjden ikke overstiger sugepunkternes placering.

Herudover er det vigtigt, at sugepunktet placeres under soens lejeareal for at sikre effektiviteten af punktudsugningsanlægget.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Malene Jørgensen, Anders Leegaard Riis

Udgivet: 24. marts 2015

Dyregruppe: Diegivende søer, Pattegrise

Fagområde: Stalde og Miljø