7. juli 2015

Meddelelse Nr. 1036

Dansk kontra hollandsk fodring af søer

Rygspækmåling er et velegnet supplement ved huldvurderingen af søer, således at de placeres på den rigtige foderkurve i både drægtigheds- og diegivningsperioden. De danske næringsstofnormer og fodervejledninger er dækkende for DanAvl-søernes behov.

Der er gennemført en afprøvning af et hollandsk foderstoffirmas anbefalinger til sofodring. Der findes ikke nationale hollandske anbefalinger for næringsstoffer i foderblandinger og foderkurver til søer og afprøvningen er gennemført ud fra foderstoffirmaet Provimi´s anbefalinger for fodring af søer og dette er sammenlignet med gældende danske anbefalinger.

Afprøvningen er gennemført i to besætninger over en forholdsvis kort periode på 18 måneder og med en indkøringsperiode på seks måneder. Dette betød, at det ikke kunne vises, om søerne havde en bedre holdbarhed ved at følge Provimi´s anbefalinger for fodring af søer i forhold til gældende danske anbefalinger.
 
Samlet har afprøvningen givet følgende viden:

  • Brug af rygspækmåling kan give en mere ensartet huldvurdering og variationen i rygspæktykkelsen mellem søerne kan reduceres.
  • Et maksimum på foderoptagelsen på de ”fede” søer i farestalden kan reducere foderforbruget med op til 22 FEso pr. diegivning.
  • Anvendelse af foderblandinger sammensat efter Provimi´s anbefalinger (forsøg) øger foderprisen med cirka 10 %.
  • Afprøvningen kunne ikke vise, at fodring efter Provimi´s anbefalinger (forsøg) – foderblandinger og foderstrategier - forbedrede søernes holdbarhed og produktivitet i forhold til anvendelse af foderblandinger optimeret efter danske normer og vejledende danske foderkurver.

Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Gunner Sørensen, Jens Vinther

Udgivet: 7. juli 2015

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring