13. august 2015

Meddelelse Nr. 1040

Test af to vacciner mod ondartet lungesyge

Der blev ikke påvist effekt på foderudnyttelsen af at vaccinere mod ondartet lungesyge ved indsættelse i slagtesvinestalden i en besætning. Det kan dog skyldes, at den del af grisene havde en aktiv smittegang før vaccination.

I den gennemførte afprøvning af to vacciner mod ondartet lungesyge i en slagtesvinebesætning smittet med Actinobacillus pleuropneumoniae type 2 (Ap2) kunne der ikke påvises nogen statistisk sikker forskel i foderudnyttelsen mellem vaccinerede grise og uvaccinerede kontrolgrise. Afprøvningen omfattede 24 dobbeltstier med 40 grise i hver vaccinegruppe og 36 dobbeltstier med 40 grise i kontrolgruppen med opgørelser af produktionsdata på dobbeltstiniveau. Der var heller ingen statistisk sikre forskelle på daglig tilvækst (gram/dag), dødelighed (%), eller antal behandlingsdage. Under afprøvningen faldt dødeligheden i både forsøgs- og kontrolgruppen i forhold til perioden forud, og der var ingen behandlinger mod lungesyge i afprøvningsperioden. En forklaring på den manglende effekt kunne være, at grisene blev vaccineret for sent, da blodprøver viste, at der i de fleste hold var sket en hel eller delvis gennemsmitning med Ap2, før vaccinerne kunne have nået at udøve deres fulde virkning. Blandt de hold der ikke var gennemsmittet før vaccination, blev der foretaget en analyse af de 28 dobbeltstier, der kunne indgå. Resultaterne herfra viste heller ikke nogen statistisk sikker forskel mellem grupperne og med det lave antal observationer, var der desuden ikke styrke nok i analysen.

Lungerne fra en stikprøve af grise blev undersøgt ved USK og her var heller ingen statistisk sikre forskelle mellem vaccinerede grise og uvaccinerede kontrolgrise hverken på forandringer relateret til ondartet lungesyge eller øvrige forandringer. For alle grupper var der dog på slagtetidspunktet en høj forekomst af lungeforandringer forenelige med ondartet lungesyge.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Lise-Lotte Brøchner, Charlotte Sonne Kristensen, Jens Vinther

Udgivet: 13. august 2015

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Management, Veterinært