21. december 2015

Meddelelse Nr. 1052

Risikofaktorer for dødelighed fra fødsel til slagtning

Undersøgelse viser, at det er muligt at reducere dødeligheden blandt grisene i farestalden med op til 55 % og i smågrisestalden med op til 22 % via forskellige managementtiltag.

En høj dødelighed indenfor alle aldersgrupper udgør, udover de etiske og velfærdsmæssige aspekter, en stor økonomisk belastning for den enkelte svineproducent. SEGES Videncenter for Svineproduktion har derfor undersøgt risikofaktorer for dødelighed fra fødsel til slagtning i 9 besætninger, som alle havde en høj dødelighed.

Undersøgelsen viser, at dødeligheden i farestalden kan reduceres med op til 55 % ved at redde flere grise med en fødselsvægt under 1 kg, ved at undgå behov for fødselshjælp og ved en bedre hygiejne ved kastration. I smågrisestalden kan dødeligheden reduceres med 22 % ved kun at fravænne grise over 5,6 kg. Undersøgelsen er gennemført i 9 besætninger på baggrund af i alt 9.083 levendefødte grise. Dødeligheden blandt levendefødte pattegrise, smågrise og slagtesvin var hhv. 18,5 %, 2,7 % og 1,9 %.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Markku Johansen, Mai Britt Friis Nielsen, Seth Dunipace, Hanne Kongsted, Svend Haugegaard, Birgitta Svensmark, Poul Bækbo

Udgivet: 21. december 2015

Dyregruppe: Pattegrise, Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Sundhed, Veterinært