En høj dødelighed indenfor alle aldersgrupper udgør, udover de etiske og velfærdsmæssige aspekter, en stor økonomisk belastning for den enkelte svineproducent. SEGES Videncenter for Svineproduktion har derfor undersøgt risikofaktorer for dødelighed fra fødsel til slagtning i 9 besætninger, som alle havde en høj dødelighed.
Undersøgelsen viser, at dødeligheden i farestalden kan reduceres med op til 55 % ved at redde flere grise med en fødselsvægt under 1 kg, ved at undgå behov for fødselshjælp og ved en bedre hygiejne ved kastration. I smågrisestalden kan dødeligheden reduceres med 22 % ved kun at fravænne grise over 5,6 kg. Undersøgelsen er gennemført i 9 besætninger på baggrund af i alt 9.083 levendefødte grise. Dødeligheden blandt levendefødte pattegrise, smågrise og slagtesvin var hhv. 18,5 %, 2,7 % og 1,9 %.