I et dosis-responsforsøg har SEGES Videncenter for Svineproduktion undersøgt effekten af at øge forholdet mellem valin og lysin (st. fordøjelig valin:lysin-ratio) i intervallet fra 80,0 % til 98,4 % i foder til diegivende søer. Undersøgelsen viser, at hverken den gennemsnitlige daglige kuldtilvækst, soens vægttab eller mobilisering af rygspæk påvirkes.
Undersøgelsen viser desuden, at lysin har været begrænsende for mælkeydelsen, idet lysin kun har dækket 70-75 % af behovet til mælkeproduktion og soens vedligehold. SEGES Videncenter for Svineproduktion vurderer dog ikke, at det har indflydelse på det fastlagte optimale forhold mellem valin og lysin.
Fysiologiske undersøgelser på en del af søerne viste, at søernes proteinomsætning, mobilisering af kropsprotein samt mælkens sammensætning var upåvirket af et forøget st. ford. valin:lysin-ratio.
Tidligere internationale forsøg viser, at der er effekt af at øge st. ford. valin:lysin-ratio, men da danske søer får større kuld, er der større krav til yverets aminosyreforsyning end i de udenlandske forsøg, og derfor har der været et behov for at fastlægge den optimale valin:lysin-ratio under danske produktionsforhold. De opnåede resultater i denne undersøgelse blev derfor bestemt for højtydende søer med >13,3 fravænnede grise pr. kuld og >2,85 kg kuldtilvækst pr. dag i alle grupper. Søerne tabte i gennemsnit cirka 22 kg fra standardisering af kuldene på dag 2 og frem til fravænning, og der var ingen forskelle i foderoptagelse mellem de seks grupper.
I gruppen med den laveste valin:lysin-ratio var der ikke tilsat frit valin til foderet, idet brugen af byg, hvede og afskallet sojaskrå medførte, at der blev beregnet en st. ford. valin:lysin-ratio på 76 %. Analyser viste dog, at denne st. ford. ratio var 80,0 % (total valin:lysin-ratio var 84,5 %). Når der anvendes typiske danske råvarer, og normer for næringsstoffer overholdes skal der ikke tilsættes frit valin til diegivningsfoderet, da dette ikke vil øge produktiviteten, men kun øge foderprisen.
Afprøvningen blev gennemført i en besætning med et Spotmix-foderanlæg, hvor det var muligt at køre seks forsøgsgrupper samtidigt. Ved at køre seks grupper samtidigt i et dosis-respons-forsøgsdesign blev seks forskellige st. ford. valin:lysin-ratio afprøvet. Disse var: 80,0 %, 83,1 %, 84,9 %, 86,6 %, 92,3 % og 98,4 %. Der blev anvendt foder, som overholdt alle normer til diegivende søer, således at eneste forskel mellem grupperne var valin:lysin-ratioen.