22. december 2015

Meddelelse Nr. 1061

Hangrise vokser hurtigere med mere protein og energi i foderet

Hangrise vokser hurtigere og kvitterer for ekstra protein og energi i foderet. Skatoltallet blev ikke påvirket, men human nose-analyser viste tendens til mindre hangriselugt ved denne strategi. Sogrise betalte ikke for ekstra protein og energi i foderet.

SEGES Videncenter for Svineproduktion har undersøgt, om ekstra tildeling af aminosyrer og energi til han- og sogrise i vækstperioden 30-110 kg kan forbedre produktionsværdien, og om denne fodringsstrategi kan reducere hangriselugt. Resultaterne viser, at hangrisenes væksthastighed øges ved fodring med en blanding med ekstra energi (+7 FEsv) og protein (+14 % råprotein), hvilket resulterede i en 10 % højere produktionsværdi. Denne merværdi kan næsten betale en merpris for foderet på 0,09 kr./FEsv; til sammenligning kostede den anvendte blanding 0,10 kr./FEsv mere end kontrolfoderet. Der var ikke forskel i skatoltallet mellem de to grupper, men der var en tendens til lavere hangriselugt hos de hangrise, der fik ekstra næringsstoffer og voksede hurtigere, hvilket kunne være en effekt af lavere androstenonniveau. Sogrisene havde samme produktionsværdi uanset foder, og kan således ikke betale for en dyrere foderblanding.

Analyser af foderet viste, at kontrol- og forsøgsfoderet indeholdt 6-10 % flere aminosyrer end beregnet, mens forskellen imellem blandingerne var den samme som beregnet. Det øgede aminosyreindhold i kontrolfoderet har formentlig haft positiv effekt på grisenes produktivitet og derfor kan responset på forsøgsfoderet have været mindre end hvis der havde været den ønskede forskel i indhold af næringsstoffer i kontrol – og med samme forskel til forsøgsgruppen. Foderets øgede næringsstofindhold resulterede hos sogrisene i en øget daglig tilvækst på 37 g og hos hangrisene en øget daglig tilvækst på 63 g, mens der ikke var negativ effekt på kødprocent (og foderforbrug), hvilket formentlig skyldes det højere proteinniveau.

Det er ikke muligt på baggrund af dette ene forsøg at give en klar anbefaling til fodring af hangrise. Resultaterne indikerer, at der er behov for nye næringsstofanbefalinger for at optimere hangriseproduktionen i fremtiden.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Hanne Maribo, Sønke Møller, Henrik Thoning

Udgivet: 22. december 2015

Dyregruppe: Hangrise, Slagtesvin

Fagområde: Ernæring