25. januar 2016

Meddelelse Nr. 1063

Stier til drægtige søer uden svineri i lejet

Der var mindre svineri i den forreste del af lejet i drægtighedsstier, hvor lejet var underopdelt med fritstående lave liggevægge eller hvor foderstationen (ESF) var placeret i midten af stien sammenlignet med traditionelle stier og stier med dræn i lejet.

Svineri på det faste gulv i drægtighedsstier med redekasser kan øge risikoen for udskridninger og benlidelser hos søer og der er således behov for optimerede stiindretninger, som kan reducere svineri på det faste gulv. SEGES Videncenter for Svineproduktion har derfor undersøgt graden af svineri på det faste gulv i lejet i fire forskellige stityper placeret i den samme drægtighedsstald med i alt 16 stier á 65 søer.

Resultaterne viste, at der for alle de afprøvede stiindretninger var signifikant mere svineri i den forreste del af lejerne sammenlignet med den bagerste. I stier, hvor lejet var indrettet med fritstående lave liggevægge eller hvor foderstationen (ESF) var placeret i midten i stien var der signifikant mindre svineri i den forreste del af lejet sammenlignet med kontrolstierne og stierne med dræn i lejet.

Det var ikke – som ønsket – muligt at designe en stitype, hvor der kunne opnås 50 pct. mindre svineri sammenlignet med kontrolstien. De to bedste stiindretninger (lave fritstående liggevægge og foderstation midt i stien) lå ca. 20 pct. lavere end kontrolstien. Som følge af dette var det kun i 17-23 pct. af dagene ikke nødvendig at rengøre i den forreste del af lejet i disse stier.

I forsøget indgik tre kontrolstier og to af hver af de andre stityper. Følgende fire grupper indgik i forsøget:

  • Gruppe 1 (kontrol): Søernes leje var indrettet med to redekasser med fast gulv samt tre områder med drænet gulv. Inventaret var 1,10 m højt.
  • Gruppe 2 (dræn i lejet): Søernes leje var indrettet med to redekasser med henholdsvis fast og drænet gulv. Inventaret var 40/60 cm højt.
  • Gruppe 3 (lave liggevægge): Søernes leje var indrettet med flere mindre lejer samt fritstående liggevægge. Inventaret var 40/60 cm højt.
  • Gruppe 4 (foderstation midt i stien): Søernes leje var indrettet med flere mindre lejer og foderstationen var placeret midt i stien. Inventaret var 40/60 cm højt.

Forsøget viste således, at det er muligt at styre søernes liggeadfærd ved at opsætte fritstående lave liggevægge eller ved at placere foderstationen midt i stien. Erfaringerne med fritstående lave liggevægge kan også overføres til andre sti- og fodringsprincipper. Der er dog fortsat behov for fokus på stiindretning, hvis der skal indrettes stier, hvor omfanget af svineri skal reduceres yderligere.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen, Michael Jørgen Hansen, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 25. januar 2016

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Stalde og Miljø