27. april 2016

Meddelelse Nr. 1071

Sammenhæng mellem ben, bevægelse og soens levetid

Når søer har lange klove eller lange biklove har de en kortere levetid. Sår ved klov eller biklov sidst i drægtigheden er også indikatorer for, at søer og polte må udsættes tidligt.

Søer, som havde for lange biklove, havde lavere chance for at blive løbet igen efter fravænning og fik dermed en kortere levetid. Der var tendens til, at søer med for lange klove havde lavere holdbarhed. Hvis søer/polte havde sår ved klov eller biklov sidst i drægtighedsperioden, var det statistisk sikkert, at disse dyr ikke blev løbet igen.

Resultatet af benvurdering af polte på 30-40 kg kunne ikke knyttes til poltens fremtid som so, mens benvurdering af polte ved 80-140 kg viste en tendens til, at hvis poltene havde sår ved biklovene, så blev de hyppigere udsat inden løbning til næste kuld.

Søer og poltes ben er blevet vurderet i forbindelse med fem forskellige afprøvninger udført af SEGES Videncenter for Svineproduktion. Den samlede analyse omfatter 4.948 benvurderinger af søer og 2.871 benvurderinger af unge avlsdyr (30-120 kg) fordelt på otte sobesætninger. Alle dyr blev visuelt vurderet i stier med gruppeopstaldning.

Registreringsteknikere fra SEGES Videncenter for Svineproduktion vurderede 17 egenskaber hos dyrene relateret til ben, klove og gang. Der var 5 vurderinger på det stående dyr, 3 vurderinger af dyret i bevægelse, 6 vurderinger af klove og biklove og 3 vurderinger af sår på benene. Hver egenskab blev ved vurdering angivet i 2 til 4 niveauer/kategorier. Hele vurderingen blev gennemført på 2 til 5 minutter pr. dyr.

En efterfølgende tværgående analyse udpegede de egenskaber ved ben, klove og bevægelse hos det enkelte dyr, der havde betydning for dyrets levetid i produktionen. Resultaterne viser dels omfanget af de enkelte egenskaber, dels betydningen af hver enkelt egenskab for søers og poltes holdbarhed.

Hvis en egenskab i denne undersøgelse skulle have relevans for søers og poltes holdbarhed, så skulle egenskaben forekomme med en målbar frekvens, vurderingen skulle ske med stor sikkerhed, og egenskaben skulle have betydning for holdbarheden. Lange klove og biklove samt sår ved klov eller biklov opfyldte alle disse kriterier. De øvrige undersøgte egenskaber levede ikke op til ét eller flere af de ovennævnte kriterier om forekomst, sikker diagnostik eller betydning for dyret.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Elisabeth Okholm Nielsen, Flemming Thorup, Lisbeth Ulrich Hansen, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 27. april 2016

Fagområde: Ernæring, Stalde og Miljø, Management