23. maj 2016

Meddelelse Nr. 1078

Effekt af JH Forsuring NH4+ i slagtesvinestalde med drænet gulv

Afprøvning af forsuringsanlægget ”JH Forsuring NH4+” viste, at ammoniakemissionen blev reduceret med gennemsnitlig 64 % fra slagtesvinestalde med drænet gulv. Anlægget havde ikke en lugtreducerende effekt.

Formålet med nærværende afprøvning var at dokumentere effekten af forsuringsanlægget ”JH Forsuring NH4+” fra Jørgen Hyldgaard Staldservice A/S på ammoniak- og lugtreduktion fra en slagtesvinestald med drænet gulv. Ligeledes var målet at dokumentere driftsomkostninger og driftsstabiliteten ved anvendelse af forsuringsanlægget. Afprøvningen blev gennemført i to besætninger, lokalitet A og B. Resultaterne viste, at ved anvendelsen af forsuringsanlægget “JH Forsuring NH4+” i slagtesvinestalde med drænet gulv blev ammoniakemissionen gennemsnitlig reduceret med 64 %.

På lokalitet A var der over året 29 % lavere lugtemission fra forsøgssektionerne ved at anvende forsuringsanlægget “JH Forsuring NH4+” i forhold til kontrolsektionerne. Derimod var der på lokalitet B ikke statistisk sikker lavere lugtemission fra forsøgssektionerne, selvom om lugtemissionen var numerisk lavere end fra kontrolsektionerne. På begge lokaliteter var der statististisk sikker lavere svovlbrinteemission fra forsøgssektionerne i forhold til kontrolsektionerne. Forsuringsanlægget “JH Forsuring NH4+” kan ikke tilskrives en lugtreducerende effekt, selvom resultaterne indikerer, at forsuringsprocessen i nogen grad påvirker lugtemissionen fra stalden. Det skal nævnes, at der i forbindelse med afprøvningerne blev observeret lugtafgivelse fra selve forsuringsanlægget i forbindelse med behandling af gyllen på begge lokaliteter.

Forbruget af svovlsyre til forsuringsprocessen udgjorde 7,1 kg pr. produceret gris på lokalitet A, mens det på lokalitet B gennemsnitligt var 5,8 kg pr. produceret gris. Elforbruget til forsuringsprocessen udgjorde 1,5 kWh pr. produceret gris.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Anders Leegaard Riis

Udgivet: 23. maj 2016

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø