12. december 2016

Meddelelse Nr. 1087

Håndtering af kolde grise efter fødsel

Når grise bliver kolde i perioden efter fødsel har de en højere dødelighed. Aftørring af fostervæske med papir eller fugtsugende pulver kunne ikke påvirke termoreguleringen eller reducere dødeligheden.

Pattegrisedødeligheden indtil dag 7 blev ikke reduceret af at dyppe grisene i et desinficerende fugtsugende pulver eller at aftørre dem med papir efter fødslen. Det var forventet, at aftørring af fostervæske ville reducere varmetabet og dermed også reducere energibehovet til termoregulering. Afprøvningen blev gennemført med 842 pattegrise fordelt på 3 grupper: én kontrol og 2 typer aftørring. Grisene fik målt rektaltemperatur og vægt ved 0, 2 og 24 timer. Derudover blev de vejet efter en uge og dødeligheden registreret.

Aftørring med papir eller pulver viste ingen effekt på temperatur eller temperaturfald ved 0, 2 eller 24 timer. Yderligere havde grise tørret med papir en signifikant højere dødelighed på 14,4 % sammenlignet med 8,6 % for kontrolgruppen og 9,6 % i gruppen dyppet i pulver.

Ud af de 842 grise blev 90 grise (10,7 %) registreret som døde indenfor den første uge. De døde grise havde gennemsnitlige temperaturer på 37,5, 36,2 og 37,1 °C ved henholdsvis 0, 2 og 24 timer sammenlignet med 38,3, 38,0 og 38,5 °C for grise, der overlevede i perioden.

På baggrund af denne og tidligere afprøvninger anbefales det ikke af tørre nyfødte grise med papir eller pulver. Til gengæld er det vigtigt at optimere nærmiljøet for de nyfødte grise med hensyn til fugt, træk og temperatur for at undgå meget kolde pattegrise. De mindste grise er specielt sårbare overfor varmetab og bør have særlig opmærksomhed for at undgå afkøling.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Tina Sørensen, Flemming Thorup, Mai Britt Friis Nielsen, Christian Fink Hansen

Udgivet: 12. december 2016

Dyregruppe: Pattegrise

Fagområde: Reproduktion