3. april 2017

Meddelelse Nr. 1100

Brug de velkendte vådfoderkurver til dine slagtesvin

Nyt, stort forsøg viser, at nuværende anbefalinger for, hvor meget vådfoder et slagtesvin skal have dagligt, holder.
-Foderet er den største omkostning ved at producere slagtesvin, og det vil vi gerne optimere på, lyder det fra Erik Bach Stisen, der er svineproducent på Krarup Nygaard i Skive. Derfor har han været med i et stort forsøg hos SEGES Svineproduktion, der har sat anbefalingerne om, hvor meget vådfoder et slagtesvin dagligt skal have under lup. Forsøget viser, at de danske svin og deres ejere kan være godt tilfredse med de nuværende anbefalinger. 

Anbefalet mængde giver bedst resultat

Målet med forsøget var at finde det optimale forløb for dagsrationen for udfodring af vådfoder til slagtesvinet gennem vækstperioden – i andre ord den optimale vådfoderkurve. Afprøvningen var delt i to dele, hvor første del testede tre forskellige vådfoderkurver i begyndelsen af slagtesvineperioden – fra 30 til 60 kg.

"Vi har haft en gruppe, der fik den nuværende anbefaling, og så har vi haft to grupper, der fik henholdsvis lidt mere og lidt mindre foder end det anbefalede. Dem, der fik lidt mindre foder, kom til at mangle tilvækst, hvilket gav dårligere resultater. Og dem, der fik lidt mere foder, kunne faktisk ikke udnytte det godt nok", forklarer Tommy Nielsen, specialtekniker i SEGES Svineproduktion.

Forsøget viser altså, at anbefalingerne er, som de skal være, og følger du dem allerede, kan du fortsætte på samme måde.   

Fint med foderrester  

Helt konkret fik svineproducent og forsøgsvært Erik Bach Stisen også nogle gode erfaringer med, hvor meget foder, der må ligge i truget efter fodring. 

"For at få grisene til at optage foder nok i vækstperioden op til 60 – 70 kg, gør det ikke noget, at der ligger lidt foder tilbage i truget. Det skal de nok nå at æde inden næste gang", fortæller han.  

Større slutfodermængde gør ingen forskel 

Anden del af forsøget testede to forskellige foderkurver: en stigende mængde fra 60 kg til levering mod en normal slutfodermængde. Her viste det sig, at der ikke var forskel på produktionsværdierne, når den samlede fodermængde var ens.

"De to forskellige måder resulterer i den samme produktivitet, så den gevinst, vi måske forventede at få ved at fodre dem på nogle nye måder, kunne vi faktisk ikke konstatere", fastslår specialtekniker Tommy Nielsen.  

Det er altså uden betydning, hvilken af de to foderkurver, du vælger, da det i sidste ende giver det samme økonomiske resultat for dig. Derfor fastholder vi også de nuværende anbefalinger her. 

Hvorfor har vi testet?

Foderomkostningen er den faktor, som har størst økonomisk betydning for slagtesvineproduktionen. Derfor er det vigtigt, at grisene får den optimale fodermængde hver dag for at opnå det bedst mulige resultat. 

De nuværende anbefalinger byggede primært på ældre erfaringer. Der var derfor behov for at lave nye afprøvninger, der kunne sikre, at de vådfoderkurver, der anvendes i dag, er korrekte.

Institution: SEGES, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anni Øyan Pedersen, Annette Lykke Voergaard, Julie Krogsdahl, Jens Vinther

Udgivet: 3. april 2017

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring