2. juni 2017

Meddelelse Nr. 1107

Typer af supplerende luftindtag afprøvet i en slagtesvinestald

Et variabelt reguleret supplerende luftindtag placeret direkte over lejeområdet og som aktiveres ved en udetemperatur over 16°C forbedrede luftkvaliteten i grisens opholdszone og reducerede graden af svineri på det faste gulv.

I slagtesvinestalde med diffust luftindtag anvendes der ofte et supplerende luftindtag til at skabe øget lufthastighed i grisenes opholdszone i varme perioder af året. Typisk anvendes et supplerende luftindtag som åbnes, når udetemperaturen overstiger 19°C.

Formålet med nærværende afprøvning var at undersøge, hvordan temperatur og kuldioxidkoncentration i opholdszonen samt svineri på det faste gulv påvirkes i en slagtesvinestald ved to forskellige udformninger af loftsventiler samt reguleringsstrategier.

Der er afprøvet følgende grupper:

  1. Kontrolgruppe uden loftventiler.
  2. Loftsventil med ensidig åbning med retning mod lejeområdet og 100 % åben ved udetemperatur over 19°C (on/off reguleret).
  3. Loftsventil med tosidig åbning placeret direkte over lejeområdet og 100-40 % åbning ved udetemperatur mellem 16-19°C (variabel reguleret).

På baggrund af afprøvningens resultater kan det konkluderes, at stier med supplerende luftindtag via ventiler, hvor åbningen blev reguleret variabelt havde ingen eller kun begrænset svineri på det faste gulv.

I stierne med on/off regulerede ventiler var der en høj grad af svineri på det faste gulv, hvilket kan skyldes udfordringer med at få ventilerne til at lukke tæt i perioder, således der har forekommet træk i disse stier. Yderligere gav variabelt regulerede loftventiler en bedre luftkvalitet i dyrenes opholdszone, da CO2 koncentrationen var signifikant lavere sammenlignet med både kontrolsektionen og on/off regulerede ventiler. Derudover var temperaturen i opholdszonen signifikant lavere både i sektionen med variabelt regulerede ventiler og on/off regulerede ventiler i forhold til kontrolsektionen, når udetemperaturen var over 19°C, dog lavest i sektionen med on/off regulerede ventiler. De variabelt regulerede ventiler var i funktion allerede fra udetemperaturer på 16°C, hvilket giver mulighed for at anvende supplerende luftindtag i langt større udstrækning end ved on/off regulerede ventiler, der først blev anvendt ved udetemperaturer over 19°C.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Tina Sørensen, Michael Jørgen Hansen, Mai Britt Friis Nielsen

Udgivet: 2. juni 2017

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø