Effekten af et proteinniveau på 122 gram fordøjeligt protein pr. FEsv i forhold til 135 gram fordøjeligt protein pr. FEsv i pelleteret slagtesvinefoder blev undersøgt. Samtidig blev ekstra tilsætning af frie aminosyrer afprøvet.
Afprøvningen viste, at:
- 13 gram ekstra protein (fra 122 til 135 gram fordøjeligt protein pr. FEsv) gav 0,5 procentenhed mere kød men lidt ringere dækningsbidrag, da foderprisen blev indregnet.
- Ekstra tilsætning af frit lysin, methionin og treonin – uden at ændre niveauet af de øvrige essentielle aminosyrer – øgede produktionsværdien med seks til syv procent og medførte en væsentlig bedre foderudnyttelse, daglig tilvækst og kødprocent. Gevinsten herved svarede til cirka en procent højere dækningsbidrag, da foderprisen blev indregnet.
- Der er en speciel effekt af proteinniveau på kødprocenten, som ikke kan forklares af indhold af begrænsende aminosyrer.
Det var ikke muligt at afgøre - på baggrund af nærværende afprøvning - om én eller begge af nedenstående teorier er forklaringen på den ekstra effekt af kun at tilsætte ekstra lysin og treonin, uden at de øvrige aminosyrer ”fulgte med op i dosis” i forhold til lysin:
- Normen for nogle af de øvrige aminosyrer er sat for højt i forhold til lysin grundet forsigtighed og manglende forsøgsbaggrund, eller
- Måske forsvinder frie aminosyrer (lysin og treonin) ved fermentering i grisens mave, før aminosyrerne når til tyndtarmen.
Resultatet af denne afprøvning er allerede indregnet i beslutningsgrundlaget bag Normer for Næringsstoffer, hvor de anbefalede protein- og aminosyreniveauer efterses hvert forår i forhold til nye forsøgsresultater og prisforudsætninger. Normerne for protein- og aminosyreniveauer sættes, så svineproducentens dækningsbidrag maksimeres, hvilket sker ved et lidt lavere indhold end det niveau, der giver maksimalt opnåelig daglig tilvækst, kødprocent eller foderudnyttelse.