21. august 2018

Meddelelse Nr. 1139

Calciumbehov til smågrise

Der var kun marginal effekt på produktivitet i intervallet 4,3-10,6 g calcium pr. FEsv, men en øget mængde calcium i form af foderkridt gav flere diarrébehandlinger. Foderkridt hæver pH-værdien i mavetarmkanalen og forøger diarrérisikoen ved smågrise.

Seks niveauer af calcium i foder til smågrise fra 4,3 til 10,6 gram pr. foderenhed (ved brug af 200 % fytase) er afprøvet på Forsøgsstation Grønhøj med 4.326 smågrise i vægtintervallet fra ca. 9 til 30 kg. Afprøvningen omfattede 49 gentagelser. 

Resultater fra afprøvningen:

  • Der blev fundet en statistisk sikker lineær effekt af et stigende calciumindhold fra foderkridt i foderet på forekomsten af diarré. For hver ekstra 2 gram calcium, som grisene blev tildelt pr. FEsv via foderkridt, øgedes antallet af behandlingsdage med ca. 0,5 ud af en periode på 36 dage. Forklaringen kan være, at foderkridt hæver pH-værdien i mavetarmkanalen, hvorfor stigende iblanding heraf kan forøge diarrérisikoen ved smågrise.
  • Der blev ikke fundet en statistisk sikker effekt af calciumdosis via foderkridt på daglig tilvækst og foderudnyttelse i intervallet fra 4,3 til 10,6 gram calcium pr. FEsv.
  • De numerisk bedste produktionsresultater fra 9 til 30 kg blev opnået hos grise, der fik 5,6 gram calcium pr. FEsv.

På baggrund af nærværende afprøvning vedtog Normudvalget at sænke normen for calcium til smågrise fra 6 til 15 kg, hvor diarrérisikoen kan være størst, mens normen for grise over 15 kg blev fastholdt for at muliggøre en høj mineralisering af knoglerne, da dette kræver mere calcium end til maksimal produktivitet.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Morten Sloth, Henrik Thoning, Anja Varmløse Strathe, Per Tybirk, Sofja Eklund Koziara

Udgivet: 21. august 2018

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring