18. september 2018

Meddelelse Nr. 1145

Fosforbehov hos slagtesvin ved brug af 250% fytase

Ved brug af cirka 250 % af standard-fytasedosis var slagtesvins produktionsresultater stort set uændrede fra 3,8 til 5,3 gram totalfosfor pr. foderenhed. Det svarer til henholdsvis fra 2,1 og til 3,1 gram fordøjeligt fosfor pr. foderenhed.

Der blev ikke fundet signifikant effekt på produktionsværdien hos slagtesvin af at tildele forskellige mængder af fosfor i intervallet fra 3,8 til 5,3 gram totalfosfor pr. foderenhed, når der blev brugt cirka 250 % af standard-fytasedosis. Det svarer til henholdsvis fra 2,1 og til 3,1 gram fordøjeligt fosfor pr. foderenhed. Der blev anvendt enhedsblandinger, det vil sige samme blanding pr. gruppe i hele perioden fra 30 til 115 kg.

Der indgik seks grupper i afprøvningen. Når der blev korrigeret for multiple sammenligninger, blev der ikke fundet signifikant effekt af behandling på produktivitetsparametrene, hverken i perioden fra indsættelse til mellemvejning (ved cirka 65 kg) eller perioden fra mellemvejning til slagtning. Det var overraskende, at de laveste fosfordoseringer ikke forringede produktiviteten i ungsvineperioden, hvor man kan forvente det største fosforbehov.

Der var ikke signifikant forskel mellem grupperne for total behandlingsfrekvens eller behandling for diarré. Der var heller ikke signifikant forskel mellem grupperne for døde eller døde og udtagne grise. 

I forbindelse med stramning af fosforloftet for slagtesvinegødning fra 39 til 35 kg pr. ha i 2020 er det relevant at reducere fosforindholdet i slagtesvinefoder for at kunne tildele 170 kg N pr. ha fra gyllen. Dette ser ud til at kunne gøres uden den store risiko for produktionstab, under forudsætning af at der er 2-300 % fytase i foderet.

Hvis der tages hensyn til, at foderet bliver billigere ved lavere fosforindhold, viser afprøvningen, at det er økonomisk neutralt at gå under den nuværende norm, hvilket vil indgå i den samlede vurdering af gennemførte fosforforsøg ved næste normfastsættelse.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen, Per Tybirk, Julie Krogsdahl

Udgivet: 18. september 2018

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring