18. september 2018

Meddelelse Nr. 1146

Reduceret fosfor til slagtesvin ved fasefodring med høj fytasedosering

Der var ikke forskel i produktionsværdien hos slagtesvin af forskellige mængder fosfor i intervallet 3,7-4,4 gram totalfosfor pr. foderenhed, når der blev brugt 250 % fytase. Det svarer til henholdsvis 2,0-2,5 gram fordøjeligt fosfor pr. foderenhed. Urinanalyser tyder dog på reduceret knoglemineralisering i starten af vækstperioden ved laveste fosfortildeling.

Der blev ikke fundet sikker effekt på produktionsresultater og produktionsværdi hos slagtesvin af at tildele forskellige mængder af fosfor i intervallet fra 3,7 til 4,4 gram totalfosfor pr. foderenhed, når der blev brugt cirka 250 % af standard-fytasedosis. Det svarer til henholdsvis fra 2,0 til 2,5 gram fordøjeligt fosfor pr. foderenhed.

Der indgik fire grupper i afprøvningen (gruppe 1 blev fodret med enhedsblanding efter norm, gruppe 2 blev fodret med fasefodring med faldende fosforindhold, gruppe 3 blev fodret med fasefodring med både faldende fosfor- og aminosyreindhold og gruppe 4 blev fodret med enhedsblanding uden tilsat mineralsk fosfor). 

Der blev ikke fundet sikker effekt af forskellig fosfortildeling på produktivitetsparametrene i hele perioden 30-116 kg. Når der blev fodret med samme aminosyreniveau, var der heller ikke forskel i ungsvineperioden fra 30-55 kg. I forhold til gruppe 1 (enhedsfodring efter norm) var der en foderbesparelse på 6 kr. pr. gris ved at anvende 3-fasefodring med både protein og fosfor (gruppe 3). 

Gruppe 4, der fik 3,7 gram fosfor pr. FEsv, havde lavt indhold af fosfor i urinen ved 37 og 60 kg, hvilket tyder på, at grisene i denne gruppe ikke fik fosfor nok til maksimal mineralisering først i vækstperioden - uden at dette dog påvirkede produktionsresultatet.

Der var ikke statistisk sikker forskel mellem grupperne for total behandlingsfrekvens eller behandling for diarré. Der var heller ikke sikker forskel mellem grupperne for døde eller døde og udtagne. 

I forbindelse med stramning af fosforloftet for slagtesvinegødning fra 39 til 35 kg pr. ha i 2020 kan det blive relevant at reducere fosforindholdet i slagtesvinefoder i forhold til normen for at kunne tildele 170 kg kvælstof pr. ha fra gyllen. Dette ser ud til at kunne gøres uden den store risiko for produktionstab, under forudsætning af at der er 2-300 % fytase i foderet.

Hvis der tages hensyn til, at foderet bliver billigere ved lavere fosforindhold, viser afprøvningen, at det er økonomisk neutralt at gå under den nuværende norm, hvilket vil indgå i den samlede vurdering af gennemførte fosforforsøg ved næste normfastsættelse.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen, Per Tybirk, Julie Krogsdahl

Udgivet: 18. september 2018

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring