17. oktober 2019

Meddelelse Nr. 1183

Desinfektion af grise og staldmiljø for at nedsætte forekomsten af husdyr-MRSA

Desinfektionsmidlet LQV var ikke i stand til at give en reduktion i forekomsten af MRSA i grisene eller i staldluften ved forstøvning af midlet ud over grisene. Der fandtes heller ingen effekt af LQV på grisenes produktivitet og sygdomsforekomst.

Ved en mindre undersøgelse, en såkaldt screening, er der ikke fundet en positiv effekt af desinfektionsmidlet LQV på forekomsten af husdyr-MRSA i grisene eller i staldluften, selvom LQV har udvist stor drabseffekt på MRSA ved laboratorieundersøgelser.

Husdyr-MRSA forekommer i hovedparten af danske svinebesætninger, og staldpersonalet er ofte bærere af husdyr-MRSA på huden og i næsen. For om muligt at reducere forekomsten af humane bærere er der interesse for, om tiltag i staldene gør det muligt at nedsætte forekomsten af MRSA i grisene og i staldmiljøet. Der er derfor i denne afprøvning (screening) undersøgt, om det nye desinfektionsmiddel LQV bl.a. ved gentagen grundig forstøvning ud over grisene kunne nedsætte forekomsten af MRSA.

Afprøvningen er gennemført i første halvdel af 2019 i SEGES-besætningen Grønhøj, hvor tre forsøgskamre med hver 30 grise og tre tilsvarende kontrolkamre med hver 30 grise indgik i undersøgelsen. Afprøvningen er gennemført samtidigt i alle seks kamre over en seks ugers observationsperiode og er et samarbejde mellem Statens Serum Institut, Aarhus Universitet og SEGES Svineproduktion.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut

Forfatter: Poul Bækbo, Per Bendiks Jeppesen, Øystein Angen

Udgivet: 17. oktober 2019

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Sundhed

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.